четвер, 08 листопада 2012 17:15

Скульптури Іоанна Пінзеля уже монтують у Луврі

Скульптури Іоанна Пінзеля уже монтують у Луврі

З 21 листопада 2012 року до 25 лютого 2013 року у Парижі, в Музеї Лувру, в залі де-ла-Шапель (Зал Каплиці) експонуватимуть виставку "Скульптори бароко в Україні в середині ХVІІІ сторіччя: Йоганн Георгій Пінзель".

Твори уже транспортували зі Львова до Парижу. Кожна скульптура застрахована. "Мені прийшло повідомлення, що скульптури успішно доставлені. Їх запакували у спеціальні бокси для транспортування мистецьких творів. Наразі їх розпаковують і проводять монтаж виставки в Луврі" - каже директор Львівської національної галереї мистецтв Лариса Разінкова-Возницька.

Напередодні виставки на три дні делегація із семи працівників галереї поїде до Парижу на відкриття виставки. Французькі фахівці відібрали 27 творів з Музею сакральної скульптури Львівської національної галереї мистецтв (15 експонатів), Музею мистецтв Прикарпаття (Івано-Франківський обласний художній музей (3 експонати), Тернопільського обласного краєзнавчого музею (7 експонатів), Тернопільського обласного художнього музею (2 рельєфи, які знаходяться на тимчасовому зберіганні в церкві Покрови Пресвятої Богородиці у Бучачі). Єдину кам`яну скульптуру – статую Святого Онуфрія з храму у селі Рукомиш Бучацького району місцеві мешканці не дозволили забрати.

Найбільша скульптура експозиції "Святий Іоанн" (176 см висота, вага 110 кг), найменша "Святий апостол Іоаким" 72 см заввишки. За словами Лариси Разінкова-Возницька, з нею уже зв'язувалася директор столичного "Мистецького Арсеналу". Після Лувру скульптури хочуть експонувати там.

"У нас була нарада львівських і київських реставраторів. Ми дуже довго реставрували скульптури. Вони унікальні - вирізані з дерева - липи. А дерево з часом має здатність зсихатися. Пінзель покрив свої твори кількома шарами левкасу - фарби для дерева. Але між деревом і левкасом утворюється проміжок. І кожен зайвий доторк реставраторів у рукавичка може зашкодити цим шедеврам. Це не остаточне рішення, що скульптури більш не будуть ніде транспортувати. Але реставратори своє слово сказали" - каже директорка.

Всього над скульптурами працювало два роки більш ніж 30 художників-реставраторів з Львова та Києва, а також хіміки, фізики, екологи та інші фахівці. Найскладніша реставрація проходила над скульптурою "Іоанна Хрестителя".

На підготовку до виставки у Парижі виділено 2,5 млн грн., з них майже 1 млн грн - бюджетні кошти, пішли на реставраційні та відновлювальні роботи.

Зараз ви читаєте новину «Скульптури Іоанна Пінзеля уже монтують у Луврі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі