середа, 07 листопада 2012 22:45

"Карикатура має спрацювати за 3 секунди" - художник

8 листопада завершується виставка "Гротеск" художників В'ячеслава і Володимира Казаневських. Два тижні їхні роботи можна було побачити в столичному музеї Тараса Шевченка.

"Найбільше глядачам сподобалася карикатура "Три мавпи", які нічого не знають, не чують і не бачать, - розповідає Володимир Казаневський. - Ця робота неоднозначна, її можна по-різному трактувати. В інтернеті цим малюнком часто ілюструють різні політичні тексти. Це говорить про її універсальність".

Художники вибрали найкращі свої роботи за останні 25 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві показали карикатури, з яких не хочеться сміятись

"Не хотів ризикувати, тому віддавав перевагу тим, які були нагороджені призами на міжнародних конкурсах. Раніше їх бачили китайці, японці і мексиканці. Та це мене не злякало. Знаю, що карикатури - це своєрідне "есперанто", яке розуміють усі нації. Сучасна карикатура має бути з глибоким підтекстом. Якщо карикатура ідеальна, людина повинна спочатку розсміятися, а потім розплакатися. З точки зору гумору карикатура має спрацювати за 3-5 секунд. Якщо цього не сталося, вона - провальна. Це вже не карикатура, а ілюстрація. Правильна карикатура спочатку здається комедією, а потім - трагікомедією", - зауважив Казаневський.

Він також додав, що люди часто знаходять інший смисл в карикатурах, ніж той, який закладає художник.

"Якось намалював мавпу, яка висить у повітрі. Глядачі бачили в ній глибокий філософський підтекст, хоч я закладав лише екологічний", - розповів художник.

Виставку відкрили 25 жовтня. 2 листопада Володимир Казаневський узяв участь у дискусії про мистецтво сучасної карикатури.

Зараз ви читаєте новину «"Карикатура має спрацювати за 3 секунди" - художник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі