вівторок, 29 січня 2013 14:25

Художниця зробила фантики від цукерок об'єктом мистецтва
7

Фото: Фото надані Bottega Gallery

У Щербенко Арт Центрі відкрили першу персональну виставку художниці Анни Звягінцевої.

Над виставкою художниця працювала останні півроку. Анна Звягінцева створює мистецькі об'єкти в різноманітних техніках - живопис, інсталяції з відео та звуком. У галереї "Боттега" показано кілька інсталяцій, відео та "вишитих" полотен, що отримали назву "Довірливий рух".

Робота "Стежки" складається з маленьких малюнків - 49 аркушів, розміщених в одній рамі.

"Разом вони виглядають як абстракція з розірваних чорних ліній, - пояснює художниця Анна Звягінцева. - Поряд з роботою - відео, на якому знятий рух стежками. Погляд камери ототожнений з поглядом того, хто йде, дивлячись собі під ноги. Рух по стежці - це той самий "довірливий рух", слідування за іншим. Розривання ліній стежок - це констатація приреченості сприйняття на фрагмент, на частку образу, який прийдеться з цих часток ре-конструювати самому. Ще мені цікаво було поєднати сприйняття руху по стежці як такого, що скорочує шлях - ми сприймаємо його як прямий, ігноруючи прокладені кимось "справжні" дороги".

Посеред кімнати галереї близько двох десятків скручених фантиків від цукерок. Ці обгортки виставлені під склом як "коштовності". Робота називається "Скульптури мого батька".

"Це фантики, які мій батько часто не викидає відразу, а машинально, несвідомо скручує у абстрактні фігурки, не наділяючи їх значенням та сенсом. Я постійно помічала ці маленькі об'єкти, які майже відразу пропадали, а одного дня непомітно забрала кілька і в той самий момент вирішила що обов'язково покажу їх на виставці. Надам цим об'єктам статус "мистецтва", - каже Анна Звягінцева.

Полотна з вишитими червоними нитками ромбами, трикутниками та колами - це своєрідне відтворення відео-лекції російського професора. Це відео також транслюється поряд з "Малюнками П'ятигорського".

"Це лекція російського філософа про органи відчуттів, як їх розуміли в індуїзмі, а саме про шостий орган відчуттів - "розум". У процесі лекції Олександр П'ятигорський малює схеми на дошці, щоб краще донести свою думку. Я взяла цей схематичний малюнок, який був зроблений нашвидкуруч, та скопіювала його, але вклала значно більше часу, бо захотіла "зафіксувати", "стабілізувати" це спонтанне малювання, позбавити ефемерності - тепер це вишивка на величезному полотні", - додає художниця.

Об'єкт "Порожня книга", створений художницею ще в 2008-го році, - це 210 чистих сторінок у твердій палітурці. Своєрідна пропозиція заповнити їх власним змістом, власними стежками та рухом.

Виставка триватиме до 12 лютого. Галерея працює кожен день, крім неділі та понеділка, до 20.00. Знаходиться Щербенко Арт Центр по вулиці Михайлівській, 22б.

Зараз ви читаєте новину «Художниця зробила фантики від цукерок об'єктом мистецтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі