четвер, 24 січня 2013 18:11

У Києві відкрили унікальну виставку робіт репресованого художника Івана Падалки
19

Фото: Фото: Анатолій БАБАК

Виставка унікальних вцілілих картин розстріляного українського художника Івана Падалки відкрилася у залах музею Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури в Києві.

Експозицію художніх та графічних робіт Падалки, якого вважали одним із кращих художників Європи ХХ століття, презентували з нагоди 75-річчя від дня розстрілу митця.

"Нещодавно виповнилося 75 років із дня розстрілу Івана Падалки, Михайла Бойчука та інших. Протягом кількох десятиліть не можна було вимовляти їхні імена вголос. На щастя, у наш час проводяться нові пошуки й дослідження щодо відновлення чесного імені українських художників", – зазначила на відкритті праправнучка доньки рідного брата Івана Падалки Марія Гнілоскоренко, 22 роки.

Падалку з іншими прогресивними українськими діячами культури розстріляли за вироком Військової колегії Верховного суду СРСР 13 липня 1937 року. Покояться митці в Биківнянському лісі, де нині споруджено Меморіал пам'яті жертвам тоталітарного режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Києві показують картини на гігієнічних "авіа-пакетах"

Загалом виставка експонується у кількох залах. Як пояснила професор Національної академії образотворчого мистецтва та архітектури Лариса Скорик, у першому представлено життєпис Івана Падалки, його роботи за періодами життя, зокрема чотири етапи його діяльності. Також показано інших представників школи Михайла Бойчука.

Посеред залу – символічна інсталяції у вигляді заґратованого хреста. У другій кімнаті зображення Биківнянського меморіалу з каральними документами на художників (вироками, постановами, довідками тощо). А в третьому залі представлені роботи сучасних митців, присвячені цій темі.

Загалом на виставці експонуються оригінали вцілілих робіт Падалки з Національного музею, копії картин з архівів, окремі ілюстровані ним книги та журнали. Більшість же творів митця знищили за наказом НКВС.

На презентацію робіт репресованого художника завітали видатні українські митці, зокрема Володимир Прядка, Віра Баринова-Кулеба, Олександр Мельник, Петро Гончар та інші.

Наприкінці заходу присутнім показали скорочену версію фільму режисера Оксани Михайлової "На цвинтарі розстріляних ілюзій".

Зараз ви читаєте новину «У Києві відкрили унікальну виставку робіт репресованого художника Івана Падалки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі