Ексклюзиви
четвер, 11 квітня 2013 11:48

"Хто це в синьому халаті скаче в тебе на кроваті" - акторки театру ДАХ показали фрік-кабаре
20

Фото: Фото: Вікторія Хоменко

Халатики, фіолетові, оранжеві, сині хустки з квітами у волоссі і гігантські окуляри - семеро дівчат і п'ятнадцять музичних інструментів. За пару пісень Dakh Daughters швидко роздяглися і вже витанцьовували у своїх фірмових коротких білих сукнях. Це їхній перший масштабний сольний концерт. Показують дійство в Малій Опері в Києві. Називають себе Dakh Daughters - фрік-кабаре.

Дівчата вібрують бурлеском. Їхні обличчя - вибілені пудрою, очі щедро підведені чорним, з накладними віями, а губи - яскраво червоні. Кожна їхня музична композиція - міні-спектакль. Усі семеро почергово змінюють інструменти, мимику, тембри голосу та мови - французьку, російську, українську, німецьку, англійську.

"На концертах ми граємо на двох контрабасах, двох віолончелях, фортепіано, марокасах, гітарі, скрипці, барабанах, ксилофоні, акордеоні, губній гармошці, бубні. При цьому ми постійно міняємося інструментами, ніхто не закріплений за якимось одним. Ми безперервно в процесі навчання" - поділилася Наталка Галаневич, одна з учасниць гурту.

Кураж і бурлеск. І їхні інтерпретації відомих пісень, віршів українських та російських поетів - нервово передьоргують усі музичні смаки.

"Ведь я институтка, я дочь камергера, Я черная моль, я летучая мышь. Вино и мужчины - моя атмосфера! Приют эмигрантов - свободный Париж…" Ця строфа з "Libre Paris" - переспів відомої емігрантської пісні Марії Вега "Інститутка". "Дорогая" - на слова Бродського. А коли співають "Така її доля" - то уривок з поеми Тараса Шевченка "Причинна" виконують на розспів, а уривок із його "Заповіту" надривно прокрикують.

Тож за музичним відчуттям це найближче до колажу. Музичні ролі дівчат постійно змінюються, як і тембри та гучність їхнього голосу - в одній пісні переходять від крику до мугикання, від виспівування слів до розтягування окремих звуків.

Поєднують пісні про стосунки, зради, чоловіків, жінок, "боженьку", Донбас... Співають Юрія Андруховича, Nirvana, Лесю Українку, Rammstein, Михайля Семенко...

"Я сьогодні курю і курю папіроси

Я сьогодні смутний

Я сьогодні смутний

я сьогодні смертельно смутний

Бо люблю її коси"

Усі вони настільки різні, що всередині тієї самої пісні щоразу щось змінюється. Приміром, одне зі справжніх театралізованих шаленств - пісня про "зраду і помсту". Дівчина застає у квартирі хлопця коханку - "Хто це в синьому халаті скаче в тебе на кроваті?" і "Потім я взяла сокиру й порубиала всю квартиру".

Це сім індивідуумів з різножанровим досвідом у своїй музичній біографії. Ніна Гаренецька - учасниця групи "ДахаБраха", Руслана Хазіпова - групи "Перкалаба", Таня Гаврилюк - сольного проекту "ТаняТаня", Соломія Мельник - проекту "Потужні дівчата" та проекту "Soloma project", Ганна Нікітіна - проекту "Кабаре-шансон", Наталія Галаневич і Zo - балету "БіZоН". Вперше ідея обєднатися у гурт виникла саме під час минулорічного Гогольfestу на Видубичах. Дівчата цього проекту в першу чергу акторки театру "ДАХ".

На концерті - усіх наздогнали музичні "страсті".

Зараз ви читаєте новину «"Хто це в синьому халаті скаче в тебе на кроваті" - акторки театру ДАХ показали фрік-кабаре». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі