субота, 17 березня 2018 14:10

"Фільм "Останні люди в Алеппо" змінив моє життя". В Україні відбудеться фестиваль документального кіно про права людини

Темою 15-го фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA стане рівність.

23-30 березня в Києві покажуть 62 стрічки з 36 країн світу, в тому числі 11 українські.

Сеанси заплановані в кінотеатрах "Жовтень", "Україна" та креативному просторі Izone при фонді "Ізоляція".

"На фестивалі будемо говорити, що таке рівність - абстрактне поняття чи це одна з основних цінностей суспільства, - каже піар-директорка Docudays UA Дар'я Аверченко.

- Символ фестивалю - лабіринт. Будемо шукати вихід, як практикувати рівність в нашому повсякденному житті. Нам важливо, щоб українці змінили своє ставлення до тих, хто відрізняється. Наприклад, до людей на інвалідних візках, щоб допомагали, відчиняли їм двері.

Сфокусувалися на шістьох основних нерівностях, дискримінаціях, які існують в нашому суспільстві. Це права жінок, ЛГБТ-спільноти, людей з інвалідністю, дискримінація за релігійною та національною ознакою. А також питання ейджизму: не тільки по відношенню до людей зрілого віку, а й до зовсім юних. Молодь без досвіду неохоче беруть на роботу. Але якщо треба заробити на навчання чи допомогти своїй родині, як бути? В британському фільмі "Майже небеса" показали, як важливо молодій людині знайти підтримку, коли вона робить перший крок. Можливо, якийсь роботодавець подивиться його і задумається".

Автор: http://docudays.ua
  Кадр з британського документального фільма "Майже небеса"
Кадр з британського документального фільма "Майже небеса"

Цього року на Docudays UA вперше буде діяти національна конкурсна програма.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прем'єра українського фільму "Тато-мамин брат" відбудеться в Швейцарії

"Ми 15 років чекали на цю подію, - продовжує Дар'я Аверченко. - Таких сильних українських документалок у нас ще не було. Фільми стосуються різних аспектів життя - переосмислення Революції гідності, війни на Донбасі, повсякденного життя. Намагалися сформувати програму, щоб вона торкалася не лише однієї болючої теми. А й показувала, як живе сьогодні Україна. Є історія 45-річного київського двірника. Намагається познайомитися з жінками, підходить з відеокамерою і питає звідки вони. Іноді їздить до матері в США і там робить те саме. Ще буде картина про вибори "Майже 10.000 виборців" про молодого активіста. Був на Майдані, хоче змінити країну. Намагається інтегруватися в політичну систему, балотується в мери Іллінців на Винничині".

Автор: http://docudays.ua
  Кадр з українського документального фільму "Какофонія Донбасу"
Кадр з українського документального фільму "Какофонія Донбасу"

В міжнародній конкурсній програмі представлять стрічку української режисерки Аліни Горлової "Явних проявів немає". Про медсестру, яка повертається із АТО. Проходить реабілітацію. Фільм входить до проекту "Невидимий батальйон". В ньому жінки-режисери знімають про жінок.

"Дансько-сирійський фільм "Останні люди в Алеппо" змінив моє життя, - розповідає Дар'я Аверченко. - Можна скільки завгодно читати стрічку новин, але не розуміти, що в Сирії відбувається насправді. Картина отримала головну нагороду журі на фестивалі "Санденс", номінувалася на "Оскар" як "найкращий повнометражний документальний фільм". Що "Оскар" не дали, вважаю політичним рішенням. Ще раджу подивитися "Дорослі " з програми "Синдром рівності". Його герої - люди з синдромом Дауна. Вони ходять в спеціальну школу 40 років і працюють там кухарями. Хочуть жити самостійно, але опікуни не сприймають їх як особистостей. Водночас це оптимістична історія про кохання".

Фільмом-відкриттям 15-го Docudays UA стане стрічка "Жінка в полоні" . Розповідає про 52-річну угорку Маріш, яка стала рабинею в своїх сусідів.

Автор: http://docudays.ua
  Кадр з угорського документального фільму "Жінка в полоні"
Кадр з угорського документального фільму "Жінка в полоні"

Квиток на денні сеанси Docudays UA буде коштувати 40 грн., на вечірні - 60 грн. Студентам знижка 50%, для пенсіонерів, школярів, учасників та ветеранів АТО безкоштовно. Вхід на заходи правозахисної програми вільний.

В квітні в кінотеатрах Києва, Львова,Одеси і Харкова покажуть кращі стрічки фестивалю - "Останні люди в Алеппо", "Віддалений гавкіт собак" та "Боббі Джен". У жовтні — грудні фільми Docudays UA демонструватимуть на мандрівному фестивалі по всій Україні. ­

Зараз ви читаєте новину «"Фільм "Останні люди в Алеппо" змінив моє життя". В Україні відбудеться фестиваль документального кіно про права людини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі