четвер, 31 січня 2019 18:19

Фільм "Крути 1918" знімали при температурі -20

Фільм "Крути 1918" знімали при температурі -20
Євген Ламах (посередині) зіграв захисника Крут Андрія Савицького. "Мій герой – студент-картограф. Народився в військовій родині. У нього є друзі, дівчина, яка йому подобається. Андрій пацифіст. Не хоче воювати. Бачить кінохроніку, в якій більшовики вбивають українців в Харкові. Вирішує з товаришами піти в бій", - розповідає актор. https://kino-teatr.ua

7 лютого в український прокат виходить історична драма "Крути 1918". Фільм присвячений битві на залізничній станції Крути - тепер Ніжинський район на Чернігівщині. 29 січня 1918 року чотири сотні київських гімназистів і студентів вийшли проти вдесятеро чисельнішого війська більшовиків.

За сюжетом, двоє братів, Андрій, якого грає Євген Ламах і Олекса - актор Андрій Федінчик. закохані в подругу дитинства Софію - Надія Коверська. Більшовики підступають до Києва, УНР обороняється. Молоді люди змушені розлучитися. Андрій Савицький з товаришами їде захищати Крути. Олекса виконує завдання батька-генерала. В фільмі є історичні персонажі - Симон Петлюра - грає Дмитро Ступка, Михайло Грушевський - Сергій Дзялик, Аверкій Гончаренко - Олексій Тритенко, Михайло Муравйов Віталій Салій.

Про стрічку розповідають її творці й глядачі прем'єрного показу.

Костянтин Коновалов, сценарист:

"Почав писати цю історію ще 10 років тому. Шукав архівні матеріали, читав діаспорну пресу, мемуари сучасників. Лише після Майдану і початку війни на Донбасі тема Крут стала актуальною, і цей проект вдалося реалізувати. В основі сценарію лежать спогади Аверкія Гончаренка. Це командир війська Української Народної Республіки у бою під Крутами. А в роки Другої світової він був офіцером дивізії СС "Галичина". Після війни емігрував до США, де прожив останні роки. Залишив щоденник. Працювати з темою було важко. Бо йдеться про людей, які полягли, не відчувши повноту життя. Більшості було по 18-19 років, а наймолодшому гімназисту – 14. У них було завдання – втримати позиції з ранку до вечора, і вони це зробили. Тому це історія не поразки, а перемоги".

Олексій Шапарєв, режисер:

"Окрім бою під Крутами, показуємо війну спецслужб, яку за Україну вели європейські країни. Франція та Британія підтримували УНР, а Німеччина - Леніна. В задумі хотів більше уваги приділити більшовицькому повстанню на київському заводі "Арсеналі". Бо основні сили українців якраз пішли зупинити його. Тому хлопці під Крутами залишилися самі. Але, на жаль, такого Києва, який був тоді, немає. Навіть Софійську площу, на якій виступають Петлюра і Грушевський, знімали скромними та статичними планами. Щоб була можливість заретушувати все сучасне. В шпигунській лінії французький генерал передає документи про те, що Леніна підтримує Німеччина. Щоб вони потрапили до Троцького і розкололи більшовиків. За ними полює німецький контррозвідник Берг. Дійсно, в той час між Леніним і Троцьким почалося протистояння. В ньому брала участь Антанта. Ціна питання всієї революції в Росії була контрибуція Німеччині. Вона не могла зупинити війну. І взамін влади Леніна в Росії, вимагала віддати частину Білорусі. України, бакінську нафту і чорноморський флот з Кримом. Ми вигадали шпигунську лінію, щоб розповісти про це".

ВІДГУКИ

Арт-оглядачка Лєна Чиченіна

"Я, нарешті, знайшла найбільш точну характеристику того, що нині у нас називають патріотичним кіном. Це не "хороше кіно", як любить говорити міністр культури. Це кіно для людей, які байдужі до сексу. Або і взагалі його не люблять. Інколи мені здається, що і наш національний герой повинен бути абсолютно асексуальним. Він повинен любити лише Батьківщину. Таким, принаймні, його постійно намагаються зліпити. Тому у нас і нема національного кіногероя. І що важливіше - головний негативний персонаж фільму (Михайло Муравйов) - це просто втілення сексу. Навіть у найпершій сцені ми бачимо як він лежить у ванній, а потім встає з неї. Він сидить на морфії, має проблеми з психікою і готує напад на Київ. Він - скотина і комуняка. Але це єдиний багатогранний персонаж у "Крутах".

Глядачка Наталя Дмитренко:

"Враження неоднозначні. Але однозначно добре, що ця кінострічка вийшла. Тема актуальна і важлива. Необхідно говорити та відкривати сторінки історії для масового глядача. Красиво, що саундтреком до фільму стала пісня "Стежечка" у виконанні Христини Соловій. Щемливо, що в кінці кінокартини показано реальні фотографії студентів, які загинули в тому бою. Прикро, що такий позитивно налаштований глядач, як я, не зміг не помітити з десяток ляпів сценарію та монтажу. Не завжди розумів логіку дій та пересувань у просторі героїв кінофільму. Прикро, що попри участь у фільмі кількох моїх улюблених акторів, найбільше сподобалася гра Віталія Салія, який втілив на екрані негідника. Органічний в кадрі і справжній емоційно , він примудрився переграти усіх".

Фільм "Крути 1918" знімали з вересня 2017-го по січень 2018 року. Перший знімальний день відбувся у колишньому маєтку Віктора Януковича в Межигір'ї під Києвом. Тут відтворили ставку французького головнокомандувача генерала Фоша. Станцію Крути фільмували на Черкащині, в селі Сингаївка. Там збереглася вокзальна будівля кінця ХІХ ст. До масових сцен долучилися місцеві жителі. Бій знімали під Києвом, біля села Підгірці за температури -20. У зйомках взяли участь 150 військовослужбовців Президентської бригади Нацгвардії України. Вони вперше грали в кіно. Під час зйомок було використано близько 2 тисяч одиниць зброї початку ХХ ст. У фільмі є персонаж – кондитер, прототипом якого став кондитер Соломон Бєлєнький. За однією з версій саме він першим виготовив Київський торт та Київське сухе варення. Бюджет фільму склав 52 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Фільм "Крути 1918" знімали при температурі -20». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі