Ексклюзиви
вівторок, 13 листопада 2012 11:45

"Думаєте туалетний папір, а насправді піраміда з грошей" - куратор про виставку митців
6

Фото: Фото: Bottega Gallery

- Експериментували з різними матеріалами. Хтось глюкозою наповнював кулю, інші - різали на дрібні смужки гроші, - розказує Марина Щербенко, організатор конкурсу молодих художників "МУХі 2012".

У столичному інституті проблем сучасного мистецтва показують 28 робіт молодих митців. Більша частина з них - інсталяції, арт-об'єкти, колажі.

"Ціль виставки – дати шанс молодим та перспективним художникам показати свої роботи, - розказує Марина Щербенко. - Кожен з них експериментує з різною технікою та матеріалами. Приміром, художник Віктор Мельничук підвісив велику чорну кулю. Вона підсвічена зсередини і має два метри в діаметрі".

Львівський художник Юрій Бєлей самостійно розливає воду в скляні банки, якими увішана стіна. Його робота називається "Порожнеча". Банки підвішені одна над одною. В кожній з них зроблено по дірці і вода затримується лише в самій нижній банці.

"Це символізує чистоту. Очищення від усіх життєвих складнощів, - пояснює Марина Щербенко, - бо найпростіші цінності є основою нашого життя".

Один з найбільших арт-об'єктів на виставці - піраміда висотою в три метри та в 4 метри у периметрі. Це робота Євгена Климчака та Катерини Старостенко. "Ця піраміда складається з рулонів. Спочатку здається, що це рулони туалетного паперу, але насправді це утилізовані гроші. Художники розрізали їх на дуже тоненькі смужки і скрутили їх в рулони. По суті, гроші перероблені в таку собі фінансову піраміду. Художники говорять про людські потреби загалом. Говорять про гонку за багатством, коли життя втрачає справжній смисл і мотиватором стають лише гроші" - додає Марина Щербенко.

Цьогоріч на проект подали 500 заявок з усієї України. Конкурс "МУХі 2012" проходить вже вчетверте. З них експертне журі (художники Тіберій Сільваші та Віктор Сидоренко, галеристи Євген Карась, Вікторія Бурлака, Марина Щербенко та куратор Олександр Соловйов) відібрали 28 молодих художників.

Роботи номінантів можна побачити в Інституті проблем сучасного мистецтва до 28 листопада. Потім журі обере трьох переможців. Вони отримають грошові призи. За 1 місце - 40 000 гривень, за 2 - 15 000 гривень і за 3 - 10 000 гривень.

Зараз ви читаєте новину «"Думаєте туалетний папір, а насправді піраміда з грошей" - куратор про виставку митців ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі