пʼятниця, 09 листопада 2012 13:15

Українці зрозуміли, що можуть купити те, що бачили лише в музеях - експерт

Українці зрозуміли, що можуть купити те, що бачили лише в музеях - експерт

Світові колекціонери почнуть купувати твори сучасних українських художників тоді, коли до них проявлятимуть інтерес українські покупці. Так вважає директорка лондонського аукціону "МакДугалл" Катерина МакДугалл.

"Я дуже погано знаю сучасних українських. Це ж саме можуть сказати майже всі світові аукціоністи. Щоб про українське мистецтво заговорили в усьому світі, до нього насамперед має проявляти інтерес український покупець. Поки цього не сталося. Через це світові колекціонери не відчувають потреби у виводі сучасного українського мистецтва на світові ринки", - сказала вона кореспонденту Gazeta.ua під час презентації майбутніх торгів українського та російського у столичному готелі "Прем'єр-Палац".

"Українське мистецтво у світі почнуть купувати лише тоді, коли колекціонери зрозуміють, що ця країна має майбутнє. Поки цього сказати ніхто із них не може", - додала вона. Вона також розповіла, що на пострадянському просторі колекціонувати твори мистецтва почали люди, які раптово розбагатіли.

"На арт-ринок прийшли покупці без досвіду. Вони зрозуміли, що можуть купити те, що раніше бачили лише в музеях. На початку 90-их років ціни на картини були невисокими. Роботи Нестерова тоді коштували 15 тисяч доларів, Репіна - близько 30 тисяч", - розповіла Катерина МакДугалл.

"Зараз українські колекціонери віддають перевагу класиці. Після фінансової кризи серед колекціонерів з'явилося багато нових людей. Всі новички свої колекції починають з класики", - додала вона.

Аукціонний дім "Макдугалл" Катерина створила разом із своїм чоловіком Вільямом 2004 року. "За ці роки ми ввійшли до п'ятірки лідерів серед англійських аукціонів. З 2005 року всі наші аукціони сміливо можна назвати прибутковими. На минулих торгах продали творів мистецтва на 12 мільйонів фунтів стерлінгів. Цього року в листопаді на аукціон виставимо близько 500 творів мистецтва на суму 25 мільйонів доларів", - додала аукціоністка.

Зараз ви читаєте новину «Українці зрозуміли, що можуть купити те, що бачили лише в музеях - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі