вівторок, 13 листопада 2012 06:15

Художники проломили стіну в "ПінчукАртЦентрі"

До 6 січня триватиме у столичному "ПінчукАртЦентрі" нова виставка. 21 номінант з 16 країн світу позмагається за премію від Фонду Віктора Пінчука. Ім'я переможця оголосять 7 грудня. Йому вручать $100 тис. П'ять лауреатів спеціальних премій отримають по $20 тис.

— Ми отримали 4200 заявок, — каже генеральний директор генеральний директор "ПінчукАртЦентру" Екхард Шнайдер, 68 років. — Експерти обрали 450 найцікавіших робіт. Із них номінантів визначали більше тижня. Зважали на мистецьку цінність робіт, послідовність в ідеях і новизну.

Премію можуть здобути митці віком до 35 років. Американська художниця 31-річна Ебіґейл Девілль показує проект "Вуличне життя". Створила його зі старих манекенів, картонних коробок і пластикових пляшок.

— Сучасне мистецтво — це сміття, — Ебіґейл стоїть у "леопардових" туфлях і рожевих лосинах. Сіра сукня розшита паєтками. — Над роботою працювала 10 днів. Більшу частину сміття збирала в Києві. Із Нью-Йорка привезла манекен без ноги, рештки своїх картин і речі, які залишилися від дідуся і бабусі. Гарно вписався сюди старий телевізор, який знайшла в Києві. У Нью-Йорку на смітниках таких цікавих експонатів немає.

У залі на другому поверсі дівчина у джинсових шортах притулилася вухом до картонної труби від грамофона. Вдає, що слухає. Вона задіяна у проекті художниці 34-річної Амалії Піки з Аргентини. Асистентки по черзі сидять біля труби по 4 год.

— У сучасному світі люди люблять лише себе, — каже художниця. — Вона не помічають своїх співрозмовників і не вміють їх слухати. Моя робота покликана навчити їх цього.

Україну на виставці представляє група "Р.Е.П." із шістьох київських митців. Для проекту "Євроремонт" вони проломили одну зі стін у залі й показали дев'ять зразків із різним ремонтом.

— Кожна зі стін ілюструє тенденції в українському євроремонті, — каже учасниця групи "Р.Е.П." Леся Хоменко, 32 роки. — Після розпаду Союзу українці надавали перевагу білим шпалерам і темній підлозі. Згодом почали робити підлогу світлою, а шпалери різнокольоровими. Дослідити це нам допомагали спеціалісти. Ми працювали півроку. Кілька місяців робили макети із картону. Тиждень провели в гіпермаркеті — вибрали необхідні матеріали. Будівництво тривало місяць, а стіни проламували тиждень.

Сміття, яке залишилося після ремонту, винесли на балкон "ПінчукАртЦентру".

— Усі думають, що євроремонти в квартирах допоможуть Україні потрапити на захід. Та насправді, усе, що зовні здається кращим і дорожчим, усередині зовсім не змінюється.

Зараз ви читаєте новину «Художники проломили стіну в "ПінчукАртЦентрі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути