пʼятниця, 20 листопада 2020 18:45

Драма людини прихована за маскою служіння вищій цілі

Автор: Валерій Шмаков
  "Залишок дня" Кадзуо Ішіґуро - це історія вини, яку, щоб пережити, треба спершу визнати
"Залишок дня" Кадзуо Ішіґуро - це історія вини, яку, щоб пережити, треба спершу визнати

Роман японського письменника Кадзуо Ішіґуро "Залишок дня" - це історія одної людини і цілої епохи водночас, приватної драми, схованої за маскою служінню вищій цілі. Ця книга - одна з кількох, які радить прочитати журналістка Оксана Зьобро в інтерв'ю журналу "Країна".

"Ішіґуро – любов моя. Я читала всі його книжки і не по одному разу. Це неймовірний письменник, і цілковито мій автор. У кожній своїй книжці він інший, щоразу дає нову перспективу, використовує нову форму. І завжди в серцевині тексту – глибинна глибина і стільки сенсів. Він не дає оцінок, не засуджує, не моралізує, а разом з героями міркує, зважує, переглядає, озирається і дивиться вперед. Його тексти – це цілий всесвіт для мене, бо саме в них я повністю занурююся, в них починаю жити.

Дворецький Стівенс, який все життя прослужив у багатому маєтку Дарлінґтон-Голл, вирушає у невелику мандрівку. Щоправда, мандрує він не стільки південно-західною Англією, скільки своїм минулим і спогадами. Бо зараз за вікном його автомобіля 1956 рік, і зміни, які перевернули весь світ, всю ієрархію статусів, пріоритетів і принципів, дісталися і стін маєтку, за якими він ховався все своє життя. І настав час озирнутися і чесно поговорити з собою про себе ж.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сплав естетики, візуальної тонкості і знань: книга про війну для дітей і дорослих

"Залишок дня" – дуже близький мені текст. Він про відчуття вини і відповідальності, про життєві пріоритети, про те, як твоє таке непримітне життя – це теж пазл, з якого створюється світ, і ви з ним співзалежні. Це історія одної людини і цілої епохи водночас, приватної драми, схованої за маскою служінню вищій цілі, а ще того людського фактору, що, серед іншого, дозволило Другій світовій статися. Це історія вини, яку, щоб пережити, треба спершу визнати, особистої і колективної відповідальності. Що таке справжня гідність і як це – плутати місійність з колабораціонізмом, а жертв з нападниками. А ще це історія про те, що любити також треба вміти, та часом дуже непросто дозволити собі це. І що в кожного своя правда – і брехати собі теж треба вміти, бо наприкінці життя можна себе ж на цій брехні і зловити", - підсумовує Оксана Зьобро.

Інтерв'ю з Оксаною Зьобро читайте в журналі "Країна".

Оксана Зьобро народилася 15 березня 1988 року у Львові.

У 2010 році закінчила факультет журналістики ЛНУ ім. І. Франка. З 18-ти років працювала журналісткою, зокрема керівницею відділу культури газети "Високий Замок".

З 2013 року працює у "Видавництві Старого Лева". Зараз - керівниця відділу PR & Marketing "Видавництва Старого Лева".

Любить читати, збирає книжки про Фріду Кало.

Зараз ви читаєте новину «Драма людини прихована за маскою служіння вищій цілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі