понеділок, 20 березня 2017 17:22

Docudays UA: на фестиваль приїдуть біженці з Північної Кореї

94 фільми із 47 країн світу покажуть на Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA. 24-31 березня пройде у Києві 14 рік поспіль. Стільки ж на ньому діятиме програм, 10 з яких позаконкурсні.

Відкриватиме фестиваль стрічка про дует американських екологічних активістів The Yes Men: Згодні бунтують.

"Не те, щоб нас часто заарештовували. Але з 1990-х ми одягаємо вживані костюми і зображаємо із себе важливих людей", - говорить з екрану активіст Енді Біклбаум.

Автор: http://docudays.org.ua
 

Разом із напарником Майком Боннано він влаштовує акції та конференції від імені урядів чи великих компаній. Наприклад, чоловіки грали представників торгової палати США, уряду Канади. Активісти виглядали настільки переконливо, що потрапили у національні новини, як реальні чиновники. Так вони хочуть привернути увагу до проблем зміни клімату. Та на них час від часу позиваються до суду.

Кілька років тому вони зробили акцію у нідерландському місті Гаага. Там розташована штаб-квартира однієї з найбільших компаній світу з видобутку нафти і газу Shell. Уклала угоду з російським Газпромом, аби спільно видобувати нафту в Арктиці. Майк і Енді найняли акторів, купили великого іграшкового білого ведмедя і попрямували в Нідерланди.

"Це не просто ведмідь, це серце Росії. Тепер я даю його для Shell. Газпром і Shell разом назавжди!", – каже актор із російським акцентом у діловому костюмі на березі каналу. Позаду нього - катер із величезним російським прапором.

Тема цьогорічного фестивалю - зміна клімату і захист довкілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У північному Криму відкрили українське телебачення

"Єсмени" дуже відомі у США. Десятиліттями вони закочують рукава і борються зі зміною клімату, - каже координатор правозахисної програми Docudays Надія Чушак. – Є прямий зв'язок між зміною клімату і правами людини. Це впливає на якість життя не лише на віддалених куточках землі, але й в Україні. На фестивалі говоритимемо, як можна цьому протидіяти. Крім дискусій, буде багато подій, де можна навчатися реальним методам боротьби. Як обстоювати права в суді, як об'єднуватися у міські ініціативи. Тому ми обрали цей фільм для відкриття кінофоруму. Після церемонії один із ширшого кола "єсменів" ділитиметься своїм досвідом.

Також на фестивалі відбудеться українська прем'єра фільму російського режисера Аскольда Курова "Процес. Російська держава проти Олега Сенцова". Покажемо стрічку "Кордон небес" про Північну і Південну Корею. На Docudays приїдуть режисери фільму і біженці з Північної Кореї. Вони - жертви тоталітарного режиму".

Автор: http://docudays.org.ua
 

Покази фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA відбудуться у столичних кінотеатрах "Київ" і "Кінопанорама", Будинку кіно.

Уперше фестиваль під назвою "Дні кіно про права людини" відбувся 2003 року. Тоді програма включала документальні та ігрові фільми. Більшість із них були українськими прем'єрами. Організатори від початку вирішили, що покази відбуватимуться не лише в столиці, а й у регіонах України.

Зараз ви читаєте новину «Docudays UA: на фестиваль приїдуть біженці з Північної Кореї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі