вівторок, 07 листопада 2017 05:04

До роковин смерті великого Коена: 5 найяскравіших хітів легенди
10

Леонард Коен
Фото: leonardcohen.com
Леонард Коен був онуком рабина
Леонард Коен помер 11 листопада 2016 року
Леонард Коен випустив 14 успішних альбомів
Леонард Коен починав як фолк-музикант

11 листопада 2016 року після тривалої хвороби помер культовий канадський письменник, поет і музикант Леонард Коен. Його ім'я внесене в американську Залу слави рок-н-ролу на знак входження до вищого ешелону найвпливовіших музикантів епохи. Коену було 82.

Леонарда називали "хрещеним батьком мороку" і "первосвящеником пафосу". Він був одним із найзагадковіших співаків і композиторів сучасності. Хрипкий низький голос і, сповнені похмурої глибини, філософські тексти пісень заворожували шанувальників протягом багатьох десятиліть.

Gazeta.ua пропонує згадати найяскравіші хіти Леонарда Коена.

Hallelujah (1984)

Hallelujah вважають однією з найпрекрасніших ліричних пісень усіх часів. Існує близько 80 варіантів тексту, авторства Коена, проте він рідко виконував лише основний. За весь час існування Hallelujah на неї записали понад 200 каверів, зокрема іншими мовами. Інтерпретації включають найрізноманітніші варіанти тексту, вибрані з усіх текстів до цієї композиції. 2012 року музикант розповів, що "він досі не втомився від каверів Hallelujah і дуже радий, що пісню співають".

Dance Me To The End Of Love (1984)

На цей твір його надихнула історія Голокосту. Dance Me To The End Of Love переспівали стільки разів, що не всі знають, хто її написав.

Suzanne (1967)

Балада присвячена танцівниці Сюзанні Ваянкур, коханій скульптора Армана Ваянкура. Коен бував у неї в гостях і описав їхні зустрічі у вірші Suzanne Takes You Down, який ліг в основу майбутньої пісні.

"Я зіткнувся з нею якось увечері, і вона запросила мене в своє житло біля річки. Вона пригощала мене чаєм, в якому були шматочки апельсина. А повз пливли човни, я подумки торкався її ідеального тіла, тому що іншої можливості не було. За тих обставин не було іншого способу доторкнутися до її ідеального тіла. Ось так вона представила своє ім'я в пісні", - розповідав Коен.

Nevermind (2014)

Пісня стала саунтдтреком до популярного серіалу "Справжній детектив".

You Want It Darker (2016)

Перша пісня останнього альбому Леонарда Коена, який вийшов менш ніж за місяць до смерті співака. В інтерв'ю The New Yorker тяжкохворий Коен говорив, що не боїться смерті.

Лінія пісенного життя Коена

Леонард Норман Коен народився у Монреалі 21 вересня 1934 року в єврейській родині. Жив в англомовному заможному районі міста. Його батько, Натан Коен, мав польське коріння і володів магазином одягу. Леонард втратив батька, коли йому було 9. Мати, Марша (Маша) Клоніцка, була іммігранткою з Литви і дочкою рабина Соломона Клоніцкого - автора праць із давньоєврейської граматики, співробітника низки періодичних видань. Дід із боку батька - перший президент Канадського єврейського конгресу Ліон Коен (1868-1937). Ліон Коен заснував першу англомовну єврейську газету в Канаді - Canadian Jewish Times, пише 112.ua.

Автор: Tengri MIX
  Леонард Коен був онуком рабина
Леонард Коен був онуком рабина

Леонард ходив до початкової школи Roslyn, а пізніше в єврейську середню школу. Підлітком навчився грати на гітарі і створив кантрі-фолк гурт The Buckskin Boys.

1951 року Коен вступив до університету Макгілла, де став президентом Канадської університетської спільноти межколегіальних дебатів і виграв літературний конкурс віршів. Опублікував перші вірші в березні 1954 року в журналі CIV/n. За рік він закінчив університет, отримав ступінь бакалавра.

Автор: BBC
  Леонард Коен на початку кар'єри
Леонард Коен на початку кар'єри

Перша збірка поезії Коена Let Us Compare Mythologies ("Давайте порівняємо міфології") вийшла 1956 року. Леонард присвятив її покійному батькові.

Він повернувся до Монреаля 1957-го і зосередився на написанні фантастики і поезії, в тому числі віршів для наступної збірки The Spice-Box of Earth ("Коробка прянощів землі"), яка вийшла 1961 року і принесла автору популярність у літературних колах.

Коен продовжував писати вірші і белетристику протягом більшої частини 1960-х, вів практично самітницьке життя. Він орендував будинок на грецькому острові Ідра. Там опублікував збірку віршів "Квіти для Гітлера" і романи The Favourite Game ("Улюблена гра") і Beautiful Losers ("Прекрасні невдахи"). Остання привернула увагу канадської преси і викликала суперечки через відверті сексуальні сцени.

Автор: Hello!
  Леонард Коен починав як фолк-музикант
Леонард Коен починав як фолк-музикант

1967 року Леонард переїхав у США. У той час мав фінансові труднощі, оскільки його літературна діяльність не приносила великий дохід. В Америці почалася його кар'єра як фолк-музиканта. Коен став помітною фігурою в компанії американського художника Енді Воргола. Сам Воргол пізніше стверджував, що одна з його протеже, співачка Ніко, сильно вплинула на музичний стиль Коена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У рок-діви стався серцевий напад під час велопрогулянки

Того ж року після виступів на кількох фолк-фестивалях, він записав перший альбом Songs of Leonard Cohen ("Пісні Леонарда Коена"). Композиції протрималися в топі американських чартів більше року, хоча і не принесли йому великого комерційного успіху. За цим послідували альбоми Songs from a Room ("Кімнатні пісні"), Songs of Love and Hate ("Пісні про любов і ненависть"), в яких змішалися джаз, східні й середземноморські мотиви. Коен знову поїхав виступати до Європи, відвідав Ізраїль і дав концерт в Австралії.

Автор: pinterest
  Леонард Коен
Леонард Коен

Пізніше Коен з'явився з фільмом "Готель" як режисер, автор сценарію і музики (стрічка отримала Золоту троянду Міжнародного телефестивалю в Монтре), "Книгою милосердя" і альбомом Various Positions (1985).

У 1980-х світ почув релігійні мотиви в несподіваному виконанні - пісня Hallelujah ("Алілуя") з альбому Various Positions ("Різноманітні позиції"). Вона була саундтреком до багатьох фільмів і телевізійних програм.

Альбом I'm Your Man ("Я твій чоловік") випустив 1988 року. Тут на перший план вийшли синтезатори, а лірика змінилася сарказмом, гіркотою і критикою навколишньої дійсності. Цей альбом став найуспішнішим із часів Songs of Leonard Cohen, а три пісні звідти - титульна First We Take Manhattan ("Спочатку ми захопимо Манхеттен") і Everybody Knows ("Про це знають всі") - увійшли до числа його найпопулярніших композицій.

Автор: montrealex
  Леонард Коен випустив 14 успішних альбомів
Леонард Коен випустив 14 успішних альбомів

Великим попитом користувався альбом The Future ("Майбутнє"), три пісні з якого - Waiting for the Miracle ("В очікуванні дива"), Anthem ("Псалом") і титульна - увійшли до відомої стрічки Олівера Стоуна "Природжені вбивці".

Його пісня Demoracy ("Демократія") використовувалася у передвиборчій кампанії демократичної партії США і звучала на інавгурації Білла Клінтона.

Леонарда Коена ввели до "Канадської музичної зали слави", а з 1991 року він є офіцером Ордену Канади.

5 років Коен провів на самоті в дзен-буддійському центрі біля Лос-Анджелеса. Там він прийняв ім'я Jikhan, що означає "мовчання", і став дзенським ченцем.

Автор: Tengri MIX
  Леонард Коен помер від тривалої тяжкої хвороби
Леонард Коен помер від тривалої тяжкої хвороби

2001 року він повернувся на сцену з альбомом Ten New Songs ("Десять нових пісень").

Альбом Коена Dear Heather ("Дорога Хізер") вийшов 2004-го. За два роки - Blue Alert ("Синя тривога"). Ще через два - побачила світ Book of Longing (вірші, проза, малюнки). Книга швидко очолила списки бестселерів у Канаді.

2008-го Коен заявив, що має намір організувати концертний тур - перший за останні 15 років. За повідомленнями ЗМІ, він був змушений повернутися на гастролі, оскільки 2006-го його менеджер, з якою раніше були близькі стосунки, привласнила понад $5 млн.

Автор: tvc
  Леонард Коен помер 11 листопада 2016 року
Леонард Коен помер 11 листопада 2016 року

Тур відбувся в містах Європи та Канади й отримав схвальні відгуки критиків. Справжню овацію викликало виконання пісні Hallelujah на Глестенберійському фестивалі під час заходу сонця.

2011 року Коену присудили Премію принца Астурійського (з 2014-го має назву Премія принцеси Астурійської - міжнародна премія, що присуджують в Іспанії. Вручають у восьми категоріях: за досягнення в мистецтві, суспільних науках, соціальних науках, гуманітарній діяльності, міжнародне співробітництво, спорті, наукові і технічні дослідженнях. - Gazeta.ua).

Останній альбом Коена You Want It Darker вийшов 21 жовтня 2016 року. Це другий альбом музиканта, який потрапив в кращу американську десятку.

Автор: pinterest
  Леонард Коен: "хрещений батько мороку" і "первосвященик пафосу".
Леонард Коен: "хрещений батько мороку" і "первосвященик пафосу".

Леонард Коен одружений не був. П'ять років прожив у цивільному шлюбі з актрисою Сюзанною Елрод. Вона народила йому двох дітей. Син Адам - співак. Дочка Лорка має бутик модного одягу в Парижі.

Зараз ви читаєте новину «До роковин смерті великого Коена: 5 найяскравіших хітів легенди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі