пʼятниця, 10 березня 2017 06:59

DJ Tapolsky взяв участь у виставі про війну на Донбасі
5

Вистава "ДПЮ". На сцені демобілізований боєць Дмитро Галка
Фото: Віталій Сидоренко
Вистава "ДПЮ". На сцені демобілізовані бійці та актори театру "Прекрасні квіти"
Вистава "ДПЮ". На сцені демобілізовані бійці та актори театру "Прекрасні квіти"
Вистава "ДПЮ". На сцені демобілізовані бійці та актори театру "Прекрасні квіти"
Вистава "ДПЮ". На сцені демобілізовані бійці та актори театру "Прекрасні квіти"

Відбулася прем'єра вистави "ДПЮ" за участі демобілізованих бійців та професійних акторів. У виставі зіграв діджей Анатолій Тапольський. Воював на Донбасі протягом року. "ДПЮ" показали у Києві, Харкові, Дніпрі та Запоріжжі.

"Зазвичай не погоджуюся брати участь в проектах, пов'язаних з війною. Рідко говорю про участь в бойових діях, - розповідає Тапольський. - Погодився, бо вважаю, що цей проект піднімає суспільно важливі питання". У "ДПЮ" стоїть за звуковим пультом. Протягом вистави лунають його треки.

"ДПЮ" - документальна вистава. На сцені, наче під час шкільного уроку допризовної підготовки юнаків, актори харківського театру "Прекрасні квіти" грають реальні історії з життя бійців. Ними демобілізовані солдати та їхні рідні ділилися на зустрічах у рамках проекту соціально-психологічної підтримки "Гражданский пиксель". Організатори вирішили перетворити їх на виставу. Використали формат інтерактивного театру. За твердженням психологів, він дозволяє відчужитися від власного досвіду та краще осмислити його.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські політики боротимуться за концерти артистів в Україні

В основу вистави лягли трагічні та гумористичні історії про життя до війни та бойові дії. Про обстріли і поранення, полон і фронтові байки, спілкування з місцевим населенням, повернення додому і адаптацію до мирного життя. Опрацював їх драматург Дмитро Левицький. Схожий досвід роботи мав у проекті київського "Театру пересленця" Klass Act "Схід Захід".

Разом з професійними акторами на сцені грає учасник бойових дій з позивним "Угрюмий" Дмитро Галка. А також лідер харківського гурту Urbanistan Дмитро Третьяк.

"Війна — не природний стан, це пік напруги сил людини. Коли ветеран повертається, йому непросто знову звикнути до розміреного життя. Непросто і членам сім'ї, друзям, колегам і всім, хто його оточує. Осмислювати війну потрібно разом з тими, хто в ній брав участь", - каже координаторка проекту Ольга Ладія-Щербакова.

Проект "Гражданский пиксель" створили у 2014 році. Організатори — ГО "Лінія згоди" за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту Українська ініціатива щодо підвищення впевненості (UCBI). Партнером виступив театр "Прекрасні квіти". Колектив відомий пластичними виставами, де ідеї та емоції передаються без використання слів. Представляли Україну на театральних фестивалях в Німеччині, Польщі, Азербайджані, Коста-Ріці.

Зараз ви читаєте новину «DJ Tapolsky взяв участь у виставі про війну на Донбасі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі