неділя, 30 серпня 2020 09:00

Дивишся і забуваєш дихати - реакція соцмереж на фільм "Тенет" Нолана

Автор: kinomania.com.ua
  Актор Джон Девід Вашингтон у науково-фантастичному бойовику "Тенет" грає спецагента, який бореться за виживання всього світу. Режисер фільму - Крістофер Нолан
Актор Джон Девід Вашингтон у науково-фантастичному бойовику "Тенет" грає спецагента, який бореться за виживання всього світу. Режисер фільму - Крістофер Нолан

З 26 серпня в українському прокаті йде науково-фантастичний фільм "Тенет". За задумом режисера Крістофера Нолана, це перший блокбастер після карантину, символ відродження кінотеатрів.

Бойовик розповідає про секретних агентів, які намагаються відвернути знищення світу. Їхня міжнародна місія розгортається за межами реального часу, за сюжетом.

Головні ролі виконали американець Джон Девід Вашингтон та англієць Роберт Паттінсон.

Gazeta.ua зібрала реакцію соцмереж на стрічку.

Дмитро Майстренко, промопродюсер FILM.UA Group:

"Це авторське кіно, фільм-ребус, тут все не те, чим здається на перший погляд, а на другий погляд просто важко зрозумілим. Ніхто так, як Нолан, не знімає максимально красивенне, захопливе, динамічне, по-британському витончене, технічно досконале видовище, яке в той же час є нелегкою головоломкою. Можна просто написати "жанр: ноланщина". І кожен кіноман зрозуміє, що мається на увазі.

У "Тенеті" багатогранний, кількарівневий, структурований та максимально прорахований сюжет. І напрочуд складний та навантажений. Безліч не завжди очевидних рушниць, які з'являються протягом усього фільму і обов'язково колись вистрілюють. Чимало персонажів, і від кожного можна очікувати чого завгодно. Увесь фільм зшитий із твістів. Велика кількість сюжетних складових, які складаються в різні комбінації, працюють як по окремості, так і в зібраному вигляді. Таке собі Лего-кіно.

Це мистецтво, яке працює на всіх рівнях: візуальному, естетичному, чуттєвому, розумову, емоційному. Щирість підкреслюється фактом використання невеликої кількості комп'ютерної графіки, що важко співставляється з сучасним високобюджетним кінематографом.

Маю підозру, що на "Тенет" будуть йти по два-три рази - як через його надвисокий кінематографічний рівень, так і щоб зрозуміти більше за попередній раз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Найкращі нові фільми обговорять із кінокритиками після показу

Ігор Панасов, головний редактор інтернет-журналу Karabas LIVE:

"Дивно, але після 2,5-годинного танцю ідей/людей/машин у голові й серці закарбувалися мир і спокій.

Наче крізь торнадо хаосу на екрані Нолан простягнув руку, підбадьорливо поплескав по плечу і сказав: "Армагеддец неминучий, але це точно не привід сидіти і гріти дупу. У що віриш, те й роби. Всі, хто не здався, рятують світ. Кожен на своєму місці".

Меседж, м'яко кажучи, не новий, але йде від людини, яка явно глибоко, гостро розуміє сьогодення-2020 і, здається, трохи врубається про майбутнє людства. Тому так цінно звучить його жива нота віри в оркестрі квітучого абсурду.

Забійний саундтрек. Герої - немов висічені з каменю статуї. Екшн на рівні, коли дивишся і забуваєш дихати. У копів на спинах написано "Поліція" (все-все, мовчу).

Обов'язково подивіться, якщо хочете згадати, чим був великий екран до тріумфу серіалів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не навчились любити чесно і відверто те, що зроблене в Україні" - Ігор Панасов

Владислав Недогібченко, сценарист:

"Нолан масштабує свої старі ідеї: його головоломки стають ще складнішими, експерименти з жанрами ще експериментальнішими, а тон ще більш холодним, ніж навіть в "Дюнкерку". Одним це подобається, інших бісить, що Нолан загрався формою, життя йде своєю чергою. Та навіть символізм з християнським паліндромом SATOR тут настільки жирний, що, як кажуть в твіттері - мамкіним ютуберам підкинули тем для ще дев'яти мільйонів відеороликів.

Нолан - один з тих чуваків, які змінили обличчя сучасного прокату. Ноланівський блокбастер, дуже видовищний, але на якому треба також вмикати мозок та проводити якусь глядацьку роботу, не те щоб був неможливим ще на початку 2000-х, але точно був не дуже ймовірним. Сьогодні легко співати старі мантри про те, що Голлівуд фігачить лише римейки. Але завдяки у тому числі Нолану на великому екрані навіть в Україні можна подивитися, скажімо, фільм студії A24. Та нового Бонда знімає не Лі Тамахорі, а Кері Фукунага та Сем Мендес. Де арт-мейнстрім став настільки звичним, що ми сприймаємо його як даність.

P.S. Дякую місту Таллін за те, що тепер всі думатимуть, що в Києві все так виглядає".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перша екранізація Шевченка в незалежній Україні вийшла у прокат

Олександр Гнатюк, засновник та адміністратор фейсбук-спільноти ВРАЖЕННЯ UA:

"Подивитись цей фільм один раз - це ніби на великій швидкості проїхатись повз картинну галерею. Ніби важку і дуже довгу математичну задачу тобі дали прочитати один раз і одразу забрали умову. Ніби сон, який ти наче пам'ятаєш, але через хвилину після пробудження він мовби вивітрюється.

Нолан майже прямо каже через одного персонажа: "Не намагайся зрозуміти, відчуй". Пів фільму тобі майже нічого не зрозуміло, а інших пів фільму ти офігіваєш.

"Тенет" - це смачнющий торт, який ти з'їв, але тобі стерли пам'ять про це і просто сказали, що ти з'їв торт. Тобто і ти відчуваєш ситість, і знання в тебе про це є, але ти, дідько, ж не пам'ятаєш".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагікомедія про війну на Донбасі вийшла у прокат

Ярослав Підгора-Гвяздовський, кінокритик:

"Тенет" стоїть міцно в обоймі, мов патрон у магазині однотипних набоїв, розрахованих на пробивання "інтелектуальної" броні, випльовуючи зі швидкістю кулемета непересічні ідеї, теорії й факти. Улюблена Ноланом ідея часу, ще від "Пам'ятай" 2000 року, тут поставлена на шасі потужного екшенізованого позашляховика, що таранить усі можливі розумові перешкоди глядача, упевнено досягаючи свого, навіть якщо глядач не встигає збагнути, про що йдеться".

"Це мій наймасштабніший і найамбітніший проєкт. Відправна точка – шпигунське кіно, але охоплюємо й інші жанри, - каже Крістофер Нолан. Над сценарієм працював 7 років. "Тенет" - його 11-й фільм. Бюджет - понад $200 млн. - Картина не про подорожі в часі, а про сам час і способи його функціонування. В основі лежить ідея інверсії - про те, що матерія має протилежну ентропію, тобто рухається у зворотному щодо людей хронологічному порядку".

Зйомки проходили в 7 країнах: Естонії, Данії, Індії, Італії, Норвегії, Великій Британії та США. Дія прологу розгортається в Національній опері України. Київські сцени фільмували в естонському Таллінні.

Серед інших робіт Нолана - "Пам'ятай", "Початок", "Інтерстеллар", "Дюнкерк", а також трилогія про Темного лицаря. Загалом зібрали $4,7 млрд у світовому прокаті. Входить у топдесяток найкасовіших режисерів. Має 5 номінацій на "Оскар".

Зараз ви читаєте новину «Дивишся і забуваєш дихати - реакція соцмереж на фільм "Тенет" Нолана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі