четвер, 20 серпня 2020 00:45

Трагікомедія про війну на Донбасі вийшла у прокат

Автор: kino-teatr.ua
  Актори Богдан Бенюк (праворуч) та Анатолій Максим'юк зіграли бійців на Донбасі у драмедії "Східняк". Дебютний автобіографічний фільм режисера, бійця АТО Андрія Іванюка показують у кіно з 20 серпня
Актори Богдан Бенюк (праворуч) та Анатолій Максим'юк зіграли бійців на Донбасі у драмедії "Східняк". Дебютний автобіографічний фільм режисера, бійця АТО Андрія Іванюка показують у кіно з 20 серпня

Драмедія "Східняк" режисера Андрія Іванюка вийшла у прокат 20 серпня. Розповідає про день із життя двох військових на Донбасі.

Головні герої - місцевий житель, робітник із позивним "Борода" та його побратим із Західної України на позивний "Режисер". Їдуть легковиком із передової у Сіверськодонецьк, щоб у штабі "вибити" усе необхідне для забезпечення підрозділу. Минають блокпости, прифронтові містечка й села, спілкуються з людьми, за сюжетом.

Андрій Іванюк - ветеран війни на Донбасі. Поставив фільм на основі своїх щоденників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український фільм про Донбас потрапив у лонг-ліст "європейського Оскара"

"Нам потрібне кіно, що показує внутрішній світ людей на війні. Мабуть, "Східняк" буде першою ластівкою в такому плані, - каже актор Богдан Бенюк. Виконав роль "Бороди". - Андрій Іванюк – безпосередній учасник бойових дій. Тож сподіваюся, що ми змогли передати усе правдиво.

Взаємини персонажів стають вільними на один день перебування на цій війні. Виїхавши з нульової точки і повернувшись увечері назад на своє місце, вони роблять те, що в побуті ми називаємо повсякденним. Виявляється, на фронті також є речі, які перетворюють страшне слово "війна" в рутинну ситуацію. Дуже важливо, аби ми пізнавали з різних сторін те, що так пов'язано з нашим життям.

Один герой розмовляє українською мовою, другий – російською. Усі, хто любить свою землю і країну, однакові у переконаннях. Незалежно від того, живуть на заході чи на сході. Це найважливіша думка стрічки".

Зйомки фільму проходили влітку 2018-го в селі Степове, на полігоні Широкий Лан Миколаївської області та у ­столиці. Прем'єра відбулася торік на 10-му Одеському міжнародному кінофестивалі.

"Східняк" за жанром – роуд-муві та бадді-муві (піджанр, у якому двоє головних героїв пов'язані дружбою. – Gazeta.ua), - каже кінокритик Денис Буданов. - Це маленьке, діалогове кіно про життя на лінії фронту з правильним, потрібним меседжем – показати портрети воїнів без пафосу. Вони обговорюють війну, життя на Донбасі, мову. Іноді сваряться. Персонаж Бенюка говорить, як у регіоні важко: "Ти от поїдеш потім до себе, а я залишуся".

Зараз ви читаєте новину «Трагікомедія про війну на Донбасі вийшла у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі