середа, 19 серпня 2020 00:45

Український фільм про Донбас потрапив у лонг-ліст "європейського Оскара"

Автор: Arthouse Traffic
  Андрій Римарук у фільмі ”Атлантида” грає військового, який повертається в рідні місця після звільнення Донбасу від окупантів. Після закриття металургійного комбінату шукає іншу роботу в спустошеному війною регіоні
Андрій Римарук у фільмі ”Атлантида” грає військового, який повертається в рідні місця після звільнення Донбасу від окупантів. Після закриття металургійного комбінату шукає іншу роботу в спустошеному війною регіоні

Драма "Атлантида" режисера Валентина Васяновича стала потенційним номінантом премії Європейської кіноакадемії. Фільм відібрали у лонг-ліст, у якому 32 претенденти.

"Події розгортаються 2025 року після майбутньої перемоги України у війні з Росією. Окупований Донбас повернено до складу країни, але його території визнані непридатними для проживання. Проте на тлі спустошення народжується нове кохання", - йдеться в анонсі стрічки.

Усі ролі зіграли непрофесійні актори: колишній розвідник, волонтер благодійного фонду "Повернись живим" Андрій Римарук, парамедик Людмила Білека і доброволець Василь Антоняк. Знімальний процес проходив у Маріуполі та Києві.

Європейський кіноприз присуджується з 1988 року та є європейським аналогом "Оскара". Торік у довгий список European Film Awards потрапив фільм "Додому" Нарімана Алієва.

Цьогоріч у лонг-лісті також історична драма "Пофарбоване пташеня" спільного виробництва Чехії, Словаччини та України.

Фінальний список номінантів оголосять 7 листопада.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Більшості українців уже байдуже, що буде з окупованими територіями"

"Потрапляння до шорт-ліста або номінації на премію Європейської кіноакадемії дасть нам можливість ще раз нагадати всім про крихкий світ, у котрому ми всі живемо. Про те, що якщо ми не зупинимо агресора сьогодні, завтра може не настати", - каже Валентин Васянович.

Світова прем'єра "Атлантиди" відбулася торік на Венеційському кінофестивалі у секції "Горизонти". Там стрічка здобула історичну для України перемогу - нагороду за найкращий фільм. Пізніше картина отримала спеціальну відзнаку журі на Токійському кінофестивалі, брала участь у кінофестивалі в Торонто та ще 60-и кіноподіях.

33-я церемонія вручення Європейського кінопризу відбудеться 12 грудня у Рейк'явіку, Ісландія.

"Атлантида" вийде у прокат 5 листопада.

"На Донбасі відбувається масштабна катастрофа, що матиме незліченні наслідки. Потужне нагадування про це не завадить і європейцям, і тим українцям, які "стомилися" від війни, - каже кінокритик Лук'ян Галкін. - Окупований Донбас - Атлантида, яку не можна поховати під водою, яку підіймати з дна доведеться цілій країні. Бо інакше всі жертви виявляться марними. Фільм Васяновича нагадує, що спадок війни триватиме довгі роки після перемоги. Звучить безрадісно, як сама стрічка. Але коли персонажі віднайшли надію серед похмурого постапокаліпсису, то ми точно не маємо її втрачати".

Зараз ви читаєте новину «Український фільм про Донбас потрапив у лонг-ліст "європейського Оскара"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі