пʼятниця, 21 серпня 2020 00:45

Перша екранізація Шевченка в незалежній Україні вийшла у прокат

Автор: kinofilms.ua
  Акторка і балерина Іванна Іллєнко у фільмі "Толока" зіграла Катерину. Знову і знову піднімає з руїн свою хату, яку знищують випробування протягом чотирьох століть історії України. Стрічку показують у кіно з 20 серпня
Акторка і балерина Іванна Іллєнко у фільмі "Толока" зіграла Катерину. Знову і знову піднімає з руїн свою хату, яку знищують випробування протягом чотирьох століть історії України. Стрічку показують у кіно з 20 серпня

20 серпня у прокат вийшов фільм "Толока" режисера Михайла Іллєнка. Створений за мотивами балади Тараса Шевченка "У тієї Катерини хата на помості".

Дія стрічки триває 400 років. Охоплює історію України від Козаччини до анексії Криму та війни на Донбасі.

Головна героїня Катерина пообіцяла трьом козакам вийти заміж за того, хто визволить із турецького полону її брата, а насправді коханого. Не старіючи, століттями чекає на нього. Знову і знову відбудовує зруйновану хату. У Катерини з'являються прийомні діти, онуки і правнуки, її родина більшає, за сюжетом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У "Толоці" козаки літатимуть

"Творів Шевченка в кінозалах не було 60 років, – каже Михайло Іллєнко. – "Толока" – перша екранізація Кобзаря в незалежній Україні, створена для широких екранів.

Толока – це призабута традиція, коли всім селом люди з підручних матеріалів будували за кілька днів житло тим, кому це було потрібно. Гуртувала й рятувала українців, привчила до єдності. Власне, це й робить Катерина. Рятує і свій дім, і тих, кого він прихистив.

Коли Україну рвали на шматки, нас об'єднувала толока. Це стратегія виживання, таємна зброя проти воєн, Голодомору, репресій, руйнування українського села, Чорнобиля. Це код із нашої генетичної пам'яті, який пробуджується в часи випробувань та активізує все для перемоги. Майдан, добровольці, волонтери – теж толока.

Показуємо, що Україну багато разів намагалися знищити, але не вдалося. Відроджується так само, як воскресає українська хата. Хочемо поділитися цією впевненістю.

Робив фільм за формулою "ми для нас про себе". Ми заборгували глядачу дзеркало, щоб дивитися в нього час від часу. Стрічка є покроковою інструкцією будівництва житла у кризові ситуації за відсутності шансів на виживання. Це машина часу, яку ви можете взяти напрокат на дві години".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трагікомедія про війну на Донбасі вийшла у прокат

Головні ролі виконали актори Іванна Іллєнко, Дмитро Лінартович, Богдан Бенюк, Сергій Романюк, Олег Примогенов, Мирослав Гай. У камео з'явилися зірки української культури: Ахтем Сеїтаблаєв, Олег Скрипка, Сергій "Фома" Фоменко, Олег "Фагот" Михайлюта, Іван Леньо, Галя і Леся Тельнюк, Тарас Компаніченко, Дмитро і Віталій Капранови.

Перед стартом прокату команда фільму оголосила про спільний проєкт з фондом "Повернись живим", за умовами якого 7 гривень з кожного квитка на "Толоку" будуть перераховані Фонду і спрямовані на допомогу армії.

Ідея створення фільму про феномен толоки з'явилася у Михайла Іллєнка 1967 року після розмови з братом, режисером Юрієм Іллєнком. В основу лягли 66 рядків Шевченкової балади "У тієї Катерини", а доповнився сюжет спогадами з дитинства актора Івана Миколайчука. Робота над стрічкою велася з 2013-го, з перервами. Силуети дійових осіб почали виростати після зустрічей Іллєнка з добровольцями та волонтерами АТО, до яких постановник їздив протягом 2014-2016 років, показуючи фрагменти незавершеної "Толоки" разом із картиною "ТойХтоПройШовКрізьВогонь".

За задумом режисера, першими глядачами "Толоки" стали військовослужбовці та мирне населення зони проведення Операції об'єднаних сил. Допрем'єрний тур стрічки пройшов восени 2019-го. Іллєнко та актори відвідали понад 12 міст та селищ Донецької і Луганської областей.

Зараз ви читаєте новину «Перша екранізація Шевченка в незалежній Україні вийшла у прокат». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі