субота, 25 липня 2020 15:08

Багато алкоголю, наркотиків та сексу — гостем BookForum стане зірка французької літератури

Багато алкоголю, наркотиків та сексу — гостем  BookForum стане зірка французької літератури
Французький письменник Ніколя Матьє поспілкується з українськими читачами на BookForum. starylev.com.ua

Цього року вперше гостем BookForum стане французький письменник Ніколя Матьє.

2018-го за романом "Діти їхні" отримав Гонкурівську премію - найпрестижнішу нагороду у франкомовній прозі.

Критики окреслюють книгу як "справжній гімн молодості та безтурботності".

Матьє народився 1978 року в Лотарингії. Це промисловий регіон на сході Франції.

У частково автобіографічному романі "Діти їхні" описує провінційне містечко шахтарів і металургів 1990-х. Безробіття, безперспективність змушує місцеву молодь мріяти як найшвидше залишити рідний край.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Люди не читають книжок, не вчать граматики й говорять із помилками - літературознавиця про роман-антиутопію "Ніж, якого не відпустиш"

"Діти їхні" – це світ вічних літніх канікул, – говорить про книгу перекладачка Ірина Славінська на сайті Видавництва Старого Лева. –Уважні читачі помітять, що сюжет розгортається переважно влітку – у час свободи та цілковитого володіння власним вільним часом. Хочеш – ідеш на озеро поплавати, хочеш – тусиш із друзями, хочеш – закохуєшся… Думаю, це дуже близький світ для будь-яких хлопців і дівчат у всьому світі. Водночас, підліткове життя тут не містить солодкої ванілі. Перші поцілунки, багато алкоголю, наркотиків та сексу, мотоцикли, але й сімейне насильство. Батьки головних героїв колись працювали на заводах, а тепер мусять пристосовуватися до нових реалій життя. З провінції хочеться поїхати, але її обриси буквально закарбувалися в шкірі – як скелет металургійної промисловості в цьому ж пейзажі. Мені здається, що історія підлітків індустріального сходу Франції точно щось нагадає українській публіці. Мені дуже імпонує, що цей роман може стати книжкою для сімейного прочитання – і батьків, і старших підлітків. Так, у ньому є відверті сцени та перчені слівця, але за цим шаром відкривається дуже цікава етична дилема та тема особистого вибору, приналежності до певного простору – у сенсі географії та світогляду. Думаю, це безцінні теми для сімейної розмови"

У Франції продали майже 420 тис. примірників роману "Діти їхні" Ніколя Матьє. Права на переклад придбали 20 країн.

27-й BookForum або ж "Форум видавців" у Львові відбудеться цього року 16-20 вересня в онлайн-режимі. Серед учасників – автори з України,20 іноземних гостей з 15 країн із 4 континентів.

Зараз ви читаєте новину «Багато алкоголю, наркотиків та сексу — гостем BookForum стане зірка французької літератури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі