середа, 26 жовтня 2016 11:16

"Актори не вчили тексту, бо не вміли читати" - перша жінка-режисер з Афганістану

На кінофестивалі "Молодість" презентували фільм афганської режисерки Шарбану Садат "Вовк та вівці". Стрічка розповідає про буденне життя в афганському селі. Головні ролі виконали діти, щоденне заняття яких - пасти овець та кіз у горах. Зйомки картини тривали 8 років. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла режисерка фільму. Стрічку "Вовк та вівці" створили в рамках проекту Каннського міжнародного кінофестивалю. Тоді Шарбану було 20 років. Вона - наймолодша учасниця проекту за всю його історію.

Сюжет засновано на реальних подіях. Що це за історія?

- 2008 року я збиралася зняти картину про будні Афганістану. Це мав бути простий фільм. У цей час вступила до університету. Там познайомилася з чоловіком на ім'я Кодрат. Він розповів мені про життя в селі, звідки він родом. Він став моїм кращим другом. Виявилося, що ми з одного села. Виїхав звідти, коли йому було 8. Його батько помер, а мати знайшла іншого чоловіка. Дітей відправила жити зі зведеною сестрою та її чоловіком. Кодрат жив у селі з 1972-го по 1980 рік, а я - з 2001-го. Це різні епохи, але за цей час нічого не змінилося. Це мене дуже вразило.

Де почули легенду про вовка та фею, що стала основою фільму?

- Усі мешканці мого села, що в Центральному Афганістані, вірять у легенди. Там немає ні електрики, ні телебачення, ні книжок. Діти не отримують освіти. Розповідати історії - єдина розвага. Їх передають з уст в уста, тому кожен змінює історію по-своєму. Одна з таких оповідок стала основою фільму. Це історія про Кашмірського вовка, який уночі знімає шкуру та перетворюється на зелену фею. Цю історію розповідали мені батьки. Її ніхто ніколи не записував, вона належить до усної народної творчості.

Чи легко бути першою жінкою з Афганістану, що опанувала режисерський фах?

- Люди думають, що це легка робота. Часто плутають кінематограф із телебаченням. Однак в афганському суспільстві більшість вважає це чоловічою професією, тому що треба багато їздити, мандрувати. Мої батьки були не дуже задоволені моїм професійним вибором. Тато хотів би, щоб я стала лікарем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поразка для боксера стала найщасливішим днем

У фільмі з'являється постать оголеної жінки - зеленої феї. Хто виконував цю роль?

- У Центральному Афганістані люди дуже релігійні. Сповідують іслам. Та коли вони починають розповідати історії, їхня мова і те, про що вони говорять, дуже змінюються. Оповідаючи легенду, можуть до деталей описати голу жінку. Так не відчувають себе скутими. В іншій ситуації цього б ніколи не розповіли. Феєю мала би бути я, однак це, мабуть, вже занадто. Її зіграла португальська акторка.

 

Як відбувалися зйомки фільму?

- Ми не могли знімати у моєму селі. Це було б небезпечно. У Кабулі, де я навчалася і зараз живу, щодня трапляється по кілька вибухів. Для нас це стало звичним. Для зйомок у Таджикистані побудували там афганське селище - як у моєму селі. Актори - переважно діти й дорослі з мого села. Не вміють читати. Сценарій був англійською. Пояснювала їм, що потрібно робити. Казала: "Маєте гратися, маєте їсти картоплю". Вони поводилися так, як зазвичай. Іноді камеру вмикали на півгодини. Актори мали робили щось на свій розсуд, за умови - не виходити з кадру, доки я не скажу: "Стоп!".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На фестивалі "Молодість" покажуть п'ять українських прем'єр

Кінофестиваль "Молодість" триватиме до 30 жовтня. Для участі в ньому подали понад 2000 заявок. З них відібрали майже 250 фільмів із 60 країн.

Зараз ви читаєте новину «"Актори не вчили тексту, бо не вміли читати" - перша жінка-режисер з Афганістану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі