неділя, 12 липня 2015 08:00

15 тисяч глядачів зібралися на Потьомкінських сходах на "Людину з кіноапаратом"
9

Фото: Олена Павлова

- Ми вперше за 6 років показуємо тут український фільм, - розповідає зі сцени внизу Потьомкінських сходів програмний директор Одеського кінофестивалю Алік Шпилюк. 11 липня одеситам й гостям фестивалю показали фільм 1929-го року українського режисера Дзиґи Вертова "Людина з кіноапаратом". Це німа чорно-біла документальна стрічка, яка роповідає про життя міста тих часів. Зйомки проходили в Одесі, Києві та Москві. Фільм йшов у супроводі оркестру на чолі з відомим англійським композитором Майклом Найманом.

- Минулого року англійський фільм показували під акомпанемент українського оркестру, цього року все навпаки, - розповідає посол Великобританії в Україні Саймон Сміт. - Це унікальне кіно зрозуміле кожному. Воно немає меж й часових рамок. Фільми Вертова й досі не перестають надихати художників в у всьому світі.

На тогорічному Одеському кінофестивалі на Потьомкінських сходах йшов фільм класика світового кіно Альфреда Хічкока "Шантаж".

- О 14.00 був встановлений пам'ятний знак Європейської академії, який надає пам'ятнику де Рішельє статусу "Скарб європейської кінокультури", - розповідає Алік Шпилюк. - Щорічно ми збираємо 15 тисяч людей, які дивляться кіно під відкритим небом. Ми сподіваємося, що наступного року це досягнення буде занесено у Книгу рекордів Гіннеса.

У 2014 році журнал "Sight&Sound" назвав стрічку "Людина з кіноапаратом" найкращим документальним фільмом всіх часів.

- Вибачте, а тут вільно? - питає жінка в сріблястій спідниці.
- Так, звичайно. Тут всюди вільно. Слава Богу, Потьмкінські сходи ще не продали, - відповідає дівчина у зелено-синій сукні, сидячи на сходах перед VIP-зоною.

Кіно тривало 68 хвилин. Після напису на екрані "Кінець" глядачі аплодують стоячи.

Зараз ви читаєте новину «15 тисяч глядачів зібралися на Потьомкінських сходах на "Людину з кіноапаратом"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі