пʼятниця, 10 лютого 2017 07:20

"З'явилося відчуття, що ми починаємо вигравати війну"

Автор: Сергій Старостенко
  Лідер гурту ”Воплі Відоплясова” Олег Скрипка: ”Радійники не зацікавлені вишуковувати якісну музику сучасних українських виконавців. Вони ставлять те, що їм присилають”
Лідер гурту ”Воплі Відоплясова” Олег Скрипка: ”Радійники не зацікавлені вишуковувати якісну музику сучасних українських виконавців. Вони ставлять те, що їм присилають”

— З'явилося відчуття, що ми починаємо вигравати війну. Регулярно їздимо виступати на Донбас. Спілкуюся з українськими військовими й волонтерами. Під час одного з останніх концертів восени зрозумів, що настрій наших вояків змінився. Вони стали впевненіші. Кажуть, що вже знають, на що здатен противник і вони самі. Ця сила, впевненість передалися мені. Зрозумів, що треба записати нову платівку. Майже два роки з початком війни мав пригнічений стан. Думав, уже не напишу жодної пісні, — розповідає лідер рок-гурту "Воплі Відоплясова" Олег Скрипка, 52 роки.

Розмовляємо з музикантом в київському ресторані "Канапа". Олег Скрипка — один зі співвласників закладу. Замовляє імбирний чай із лимоном і гострий салат. Вибачається, що має мало часу — поспішає на репетицію "ВВ".

Торік гурт відзначив 30-річчя світовим турне. Виступали у США, Канаді, Греції, Латвії, Білорусі, Ірландії, Франції, Англії.

На заключному концерті в Києві представили нову пісню "О-О-О".

— Хто добре знає нашу групу, впізнає в тексті багато смішних історій із біографії "ВВ".

Згадую, як на початку 2000-х на концерті в російському Краснодарі в залі вибухнула граната із сльозогінним газом "Черемха". Мало не помер від того. Або як ударило струмом від мікрофона. А якось ми із друзями каталися на лижах у Буковелі. Понапивалися, один собі ногу зламав. Довелося викликати гелікоптер, щоб евакуювати.

Яким буде сьомий студійний альбом гурту "Воплі Відоплясова"?

— У попередній платівці "Чудовий світ" 2013-го було багато нового, незвичного. Додали електронне звучання, поєднували його з оркестром. Зараз хочемо випустити щось у ретро-­стилі. Тобто, це буде панк-рок раннього "ВВ".

Коли 30 років тому ми тільки починали, достатньо було випустити декілька десятків касет із крутими піснями. Через тиждень вони вже звучали з усіх відчинених вікон. Тепер все по-іншому. Мало записати нову платівку. Треба вміти донести пісні до слухача. Робимо це за допомогою кліпів. У Радянському Союзі споживачам було байдуже, у що загорнута ковбаса — у папір чи газету. Головне — як вона смакує. Зараз обгортка дуже важлива і над нею треба працювати. Але коли приділяєш багато сил роботі над нею, іноді страждає якість продукту. Зберегти цей баланс — велике завдання.

Що змінилося в радіоефірі завдяки впровадженню мовних квот на пісні?

— Відбулася справжня революція. Українська музика нарешті потрапила на радіо. Хоча ми відвоювали лише чверть ефіру. Але порівняно з тим, що до цього частка української пісні там становила чотири відсотки, це справжній прорив.

Радійники не зацікавлені вишуковувати якісну музику сучасних українських виконавців. Вони ставлять в ефір те, що їм присилають. Москва фінансувала російськомовний ефір на нашому радіо. Це очевидно, інакше в нас не склалася б така катастрофічна ситуація. Цей механізм ефективно працював багато років. Поступово в країні сформується сучасний музичний ринок, який житиме за законами світової економіки. Вже є українські співаки нового покоління, яким вдається створювати якісну музику і вдало її просувати. Наприклад, електронний гурт "Онука".

Крім того, становленню такої важкої мовної ситуації на радіо до впровадження квот сприяли також самі українці. Відсутність у більшості громадян чіткої національної позиції. Жлобство — знати українську мову і в Україні говорити російською.

Розкажіть про новий проект з оркестром народних інструментів "Український мегахіт".

— Виступатимемо в оперних театрах України. Перший концерт 27 лютого відбудеться в Дніпрі. Ідея з'явилася кілька років тому. У Харкові між виступами мав трохи вільного часу. Вирішив кудись вибратися як глядач. Побачив рекламу концерту українського оркестру народних інструментів. Виконували світові рок-хіти. Мені це здалося цікавим, адже я завжди уявляв собі народний оркестр, як щось дуже консервативне. Сподобалася неймовірна енергія музики. Це було дуже стильно й красиво. Вперше почув хіти "Металіки" на ­цимбалах і бандурах. Потім випала нагода познайомитися з керівником оркестру Віктором Гуцалом.

Після Дніпра поїдемо в тур до Києва, Одеси та Харкова.

Працюємо над ще одною платівкою. Називатиметься "Очі чорні". Це світовий мегахіт, який з Україною не асоціюється, хоча його написав Євген Гребінка. На диску також буде "Щедрик" Миколи Леонтовича. Хоча ми вже привчили весь світ знати, що ця новорічна мелодія — українська.

Міська рада Дніпра запропонувала взяти участь у створенні маршу нової української армії. Разом із військовим оркестром презентували його 22 січня в День соборності. В основу лягла авторська пісня "Зродились ми великої години" на слова поета Олеся Бабія. З 1932 року це був гімн ОУН. Хочу долучити до роботи над маршем співаків-патріотів — Тараса Чубая, Сашка Положинського, Сергія Фоменка, Івана Леня і Тараса Компаніченка.

Зараз ви читаєте новину «"З'явилося відчуття, що ми починаємо вигравати війну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути