пʼятниця, 04 січня 2013 06:00

Звірів Приймаченко сплели із сіна

Автор: фото: Валерія Радзієвська
  Скульптура із сіна ”Ушатка — формула фантазії” Олексія Шевчука за мотивом роботи Марії Приймаченко ”Ушатка ізловила рака”. Її можна побачити у столичному музеї Шевченка до 25 січня
Скульптура із сіна ”Ушатка — формула фантазії” Олексія Шевчука за мотивом роботи Марії Приймаченко ”Ушатка ізловила рака”. Її можна побачити у столичному музеї Шевченка до 25 січня

Дев'ять фантастичних істот із сіна зробив скульптор Олексій Шевчук, 50 років. Роботи за мотивами картин народної художниці Марії Приймаченко виставили в столичному музеї Шевченка. Автор називає їх "сіноскриптами".

— На кожну скульптуру витратив 10-15 кілограмів сіна. Найбільше мороки було з левом, бо має безліч деталей, — каже скульптор. Зробив із сіна крилатого коня, черепаху, чаплю. Саму Марію Приймаченко майстер відтворив у формі скіфської баби в народному строї.

1937-го картини Марії Приймаченко виставляли в Парижі. Тоді іспанський художник Пабло Пікассо сказав, якби вона жила у Франції, могла б стати відомішою за нього.

Дев'ять скульптур Олексій Шевчук виготовляв півроку. Усередині вони порожні. Сіно майстер закріпив на каркасі. Зверху розписав акриловими фарбами.

— Сіно — найвідповідніший матеріал, щоб передати наївне малярство Марії Приймаченко. Це не копіювання, а роботи за мотивами. Деяких тварин зробив добрішими. Люблю її Зебру з червоними і зеленими смугами. Фантастична істота Довгошийка для мене жіночна і незвична. У неї голова у формі яйця. Яйце — це символ продовження. Тому окремо із сіна я зробив "яйця" для лева, чаплі й черепахи червоного, фіолетового й синього кольорів. У кімнатних умовах скульптури із сіна можуть стояти безкінечно довго. Сподіваюся, ці роботи захочуть придбати музеї.

Виставка триватиме до 25 січня.

Зараз ви читаєте новину «Звірів Приймаченко сплели із сіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути