Ексклюзиви
пʼятниця, 09 листопада 2007 19:00

Зняли фільм про Івана Мазепу

Документальну стрічку "Іван Мазепа" зняв режисер Василь Вітер, 56 років. Її презентували в столичному кінотеатрі "Київ" у четвер. У фільмі йдеться про життя українського гетьмана з часів, коли батько віддав його на службу до польського короля Казимира.

— Важко було знімати, — зізнається режисер. — За наказом Петра І російська церква оголосила Мазепі анафему, багато документів знищили.

Знімали стрічку в Підгірському замку на Львівщині, у резеденції Мазепи — місті Батурині на Чернігівщині, у Білій Церкві на Київщині. Текст у кадрі читає 26-річна акторка Наталка Сопіт. На той час вона була вагітна. Листи Мазепи озвучує актор Тарас Денисенко, 42 роки.

Прем"єру стрічки відвідали художник Петро Гончар і його дружина, співачка Ніна Матвієнко.

— Дружині не сподобалося, що в фільмі багато коханок Мазепи й мало його політичної діяльності, — каже Петро Гончар. — Майже не розповіли про стосунки Мазепи з російським царем, поперемішували факти з домислами. У фільмі Мазепа — такий, яким його бачили поети Володимир Сосюра, Олександр Пушкін, а не яким він був насправді.

Письменникові Богдану Жолдаку стрічка сподобалася.

— Коли б у режисера було більше грошей, можна було би відновити Полтавську битву. А так довелося використовувати кадри з чужих художніх фільмів, — лише зауважив він.

Із 10 листопада по суботах і неділях чотири серії стрічки "Іван Мазепа" покажуть на "5 каналі".

Зараз ви читаєте новину «Зняли фільм про Івана Мазепу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути