Ексклюзиви
пʼятниця, 27 вересня 2013 00:15

За вдалі витівки батярам платили

— Львів нагадував Лас-Вегас на початку минулого століття. Це було місто розваг, кнайп, борделів, — каже співак Віктор Морозов, 63 роки. На Днях Львова в Києві з гуртом "Батяр-бенд" він представив третій альбом львівського довоєнного міського фольклору.

— Батяри з одного боку були волоцюгами і хуліганами. А з другого — дуже елегантними хлопами зі львівських передмість, — розповідає львівський поет Андрій Панчишин, 54 роки. Став автором стилізованих текстів.

Відроджувати батярську культуру Панчишин, Морозов і Винничук почали наприкінці 1980-х у театрі "Не журись!".

— Сам я — з Кременця, у Львові вчився в університеті, — згадує Морозов своє перше знайомство з батярами. — Комендантшою нашого гуртожитку була така собі пані Зося. Студенти часто любили підпоїти її й понадривати животи з розповідей про старий Львів. Потім лише дізнався, що вона була правдива батярка. Треба буде використати якусь з її історій для нової пісні. Наприклад, був у Львові відомий персонаж Вацек Трамвайник. Коло резиденції губернатора він мав ломом переводити трамвайні рейки. А ще мав росту 1,45 сантиметра — як дитинка. Ставав коло кущів у темряві й починав тоненьким голоском плакати. Якась сердобольна перехожа питала: "Що з тобою, хлопчику?". "Дуже хочу пісяти, а не можу штани зняти, руці змерзли". Вона допомогала їх зняти — а там було все в порядку. У цю мить з реготом із кущів вивалювався натовп, який зібрався на то все подивитися і навіть платили за ту витівку Вацеку гроші.

Зараз ви читаєте новину «За вдалі витівки батярам платили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути