вівторок, 13 листопада 2018 07:15

За мотивами "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" написав 10 пісень

Автор: WWW.FACEBOOK.COM/IRA MARCONI
  У виставі ”Хіба ревуть воли, як ясла повні?” київського Театру на Подолі селянина-бунтаря Чіпку грає Валентин Бойко, його кохану Галю — Катерина Шенфельд
У виставі ”Хіба ревуть воли, як ясла повні?” київського Театру на Подолі селянина-бунтаря Чіпку грає Валентин Бойко, його кохану Галю — Катерина Шенфельд

— Панас Мирний актуальний до буквальності, — каже письменник Віталій Жежера, 65 років. Написав п'єсу на основі роману "Хіба ревуть воли, як ясла повні?". 8 листопада прем'єру драматичної вистави показали в київському Театрі на Подолі.

— Описав період, коли 1861-го в Російській імперії скасували кріпацтво. У селах було самоврядування, об'єднувалися у волості. 150 років по тому в сучасній Україні переживаємо те саме — проводимо реформу децентралізації, утворюємо територіальні громади.

У селянина Чіпки Варениченка відбирають землю, за сюжетом роману. Пропиває все своє майно. Починає красти у панів і вбиває сторожа. Коли одружу­ється, кидає розбійництво, починає нове життя. Виграє на виборах до управи. Чіпку виганяють із посади через колишні злочини. Напивається з товаришами, палить сусідній хутір і вбиває родину, яка там жила.

Режисер вистави — 64-річний Віталій Малахов.

— Це театр у театрі, — продовжує Жежера. — У виставі роман Мирного нібито ставлять у сучасній тюрмі. Грають і в'язні, і персонал. 2010-го три українські колонії проводили експеримент. Професійні режисери робили там вистави, де задіювали ув'язнених. У одній із тюрем спектакль так і не вийшов, хоча репетиції проводили. Уявляємо, чому так сталося. Наприкінці виконавець головної ролі ніби відмовляється грати фінал, зупиняється перед убивством. Бо сам сидить за вбивство. Колись не зупинився, а зараз знайшов сили. Або не хоче брати участь у цій виховній роботі. Бо тюремне начальство стежить, як вчинить у цій ситуації.

10 років тому Малахов пропонував зробити інсценування письменнику Юрієві Покальчуку. Той якраз займався культурним шефством над коло­нією для неповнолітніх у Прилуках на Чернігівщині. Ув'язнені писали вірші, видавали свій журнал. Але Покальчук несподівано помер. Тоді ­написати п'єсу запропонували мені.

За мотивами роману створив 10 текстів пісень до вистави. Їх грає рок-джаз бенд Театру на Подолі. У виставі це обігрують так, ніби ув'язнені репетирують на сцені клубу.

Роль Чіпки у виставі "Хіба ревуть воли, як ясла повні" по черзі виконують двоє акторів — Роман Халаімов і Валентин Бойко. Наступні покази запланували на 13 і 23 грудня.

Зараз ви читаєте новину «За мотивами "Хіба ревуть воли, як ясла повні?" написав 10 пісень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути