вівторок, 13 червня 2017 07:35

За 10 секунд життя змінилося повністю

Автор: www.meduza.iо
  ”Путин — мужик, он НАТО за луну загонит”, — каже маріуполець Валерій, герой документальної стрічки ”10 секунд”. Чоловік показує свою квартиру на дев’ятому поверсі, в яку влучив російський снаряд
”Путин — мужик, он НАТО за луну загонит”, — каже маріуполець Валерій, герой документальної стрічки ”10 секунд”. Чоловік показує свою квартиру на дев’ятому поверсі, в яку влучив російський снаряд

Киянка Катерина має багато боргів. Давній приятель пропонує їй аферу з лотерейними квитками. Вона виграє велику суму. Має поділитися з ним. Хлопець Катерини радить забрати гроші й втекти. Але знайомий дізнався про їхні плани. Такий сюжет стрічки "Виклик" режисера Олега Харченка. Вона та фільм "Спогади мерця" Миколи Засєєва отримали нагороду "за найкращий дебют" від Національної спілки кінематографістів. Церемонія відбулась у столичному Будинку кіно.

– Нагороди отримали тільки молоді режисери. Вони їм потрібніші, ніж сивочолим майстрам, – розповідає голова журі режисер Роман Ширман, 64 роки.

– Найкращий ігровий фільм не відзначали. Драма про українських заробітчан в Італії "Гніздо горлиці" не мала конкурентів. Її режисер Тарас Ткаченко, голова Спілки, зняв стрічку з конкурсу.

Найкращим короткометражним фільмом став "24" Стані­слава Битюцького.

– Знімав на камеру для домашнього відео. Спочатку планував документальне кіно про переселенців із Донеччини. Зрозумів, що не знаю їхніх проблем, бо живу в столиці. З акторами багато говорили про події на Донбасі. Що відчували б, якби війна прийшла до Києва, – говорить Станіслав Битюцький, 33 роки. – За сюжетом, пара 24-річних донеччан знімає квартиру в іншому місті. Вночі дивляться на вікна сусіднього будинку. Намагаються вгадати, хто там мешкає, придумують історії. Через долю, сподівання молодих людей вибудовую метафору становлення української державності. Планую зняти історичний фільм про визвольну боротьбу 1917 року. Героями стануть троє солдатів УНР.

Нагороду в номінації "Найкращий неігровий фільм" отримала стрічка "10 секунд".

– Приїхала в Маріуполь на Донеччині за тиждень після першого обстрілу міста з російських "Градів", – розповідає режисер картини Юлія Гонтарук, 30 років. – Узяла камеру, оператора, звукорежисера. Героїв спеціально не шукали. Ходили вулицями, знайомилися. Нам порадили Валєру, сказали, що він проукраїнський. У нього снаряд влучив у дев'ятий поверх, вибило стіну. Приїхали і розумію – Валєра не дуже той, хто нам потрібен. Говорить штампами. Довго його розкручувала. Ближче до вечора сказав, що Путін – мужик. У фільмі багато героїв. Усі вони постраждали від російської агресії. У Тані чоловік займався на турніку, коли снаряд влетів у будинок. Родина втратила все. Герої казали, що за 10 секунд їхнє життя змінилося повністю. Ніхто з них не хотів виїжджати. Вони народилися в Маріуполі, тут могили батьків. Це кіно про те, як жити, коли в будь-яку секунду можеш загинути. Я зробила велику прем'єру в Маріуполі. Було дуже зворушливо, багато хто плакав. Там нічого не змінилося, тривають обстріли. Мені як режисерові було важливо зафіксувати цей час, зробити хроніку для осмислення того, що відбувається з нами. На Донбасі потрапляєш у зовсім інший світ. Коли вперше після обстрілів повернулася в Київ, не розуміла, як люди спокійно їздять у метро, усміхаються, якщо в країні війна.

Премію за "найкращу анімацію" отримав мультфільм "Микита Кожум'яка".

Нагороди від Національної спілки кінематографістів вручали вчетверте.

Зараз ви читаєте новину «За 10 секунд життя змінилося повністю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути