вівторок, 05 липня 2016 00:25

Вистава тривала десять хвилин

11 коротких вистав поставили підлітки в київському Театрі юного глядача. Їм допомагали драматурги й актори.

До столиці запросили старшокласників із міст Попасна на Луганщині, Миколаївка Донецької області і Нововолинськ на Волині. Навчали азів драматургії. Куратором проекту була Нікола МакКартні — драматург, письменниця і режисер із Шотландії.

— Війна рано чи пізно закінчиться. І ми будуватимемо мир. Наступному поколінню випаде завдання співіснувати разом і не піднімати зброю одне проти одного. Інформаційна війна розділила людей сходу та заходу. Ми зібрали дітей із різних регіонів, щоб показати — протиріччя штучні. Школярі знаходять спільні теми, якою мовою не розмовляли б, — розповідає полтавський драматург 41-річна Ірина Гарець. Брала участь у проекті.

Учасники проекту п'ять днів працювали парами. Тематика п'єс різна — вегетаріанство, вибір професії, повага до старших, непопулярність читання, війна.

15-річний Віталій Шмитько з Попасної у п'єсі "Камінь" пише про відповідальність за вчинки. Грався з друзями на елеваторі. З висоти необережно зіштовхнули камінь. Той упав на жінку, вона закричала. Не знає, що з нею, але картається. Бачить її в інвалідному візку чи навіть мертвою. Це переслідує його, — продовжує Ірина Гарець. — У п'єсі "Моя стартова ціна" йдеться про художника з провінції. Його творчість ніхто не визнає. Батько хоче, щоб син, як і він, став хірургом. Митець не знаходить визнання і покінчує з собою.

Кожна вистава тривала 5–10 хв. Грали професійні актори. У "Моїй стартовій ціні" роль батька виконав міністр культури Євген Нищук. Також зіграли Ірма Вітовська й Римма Зюбіна.

— Цей проект називається "Клас Акт: Схід-Захід". Організатори їздили в школи Попасної, Миколаївки та Нововолинська. Ці міста обрали, як крайні точки на карті України.

— Кілька місяців тому зустрічалися із старшокласниками у Попасній. Їхня школа дуже постраждала від вибухів. Розповіли про проект. Аби відібрати учасників, попросили написати твори на кілька тем — "Про що я ніколи не розповім батькам", "Лист онуку" і "Річ, без якої я не поїду з Попасної". Дехто взяв би фартового м'яча, хтось не зміг би прожити без кота, який рятує від депресії. А комусь дорогий годинник, подарований рідною людиною.

Зараз ви читаєте новину «Вистава тривала десять хвилин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути