пʼятниця, 28 жовтня 2011 05:15

Вінграновський дарував поетам туфлі

Книжку спогадів про поета Миколу Вінграновського видали минулого тижня у столичному видавництві "Ярославів вал". Збірка "Маршал Вінграновський" вийшла накладом 3 тис. примірників. У книгарнях коштуватиме 50 грн.

— Ідея належить дружині поета — Олександрі Іванівні, — каже упорядник видання 48-річний Павло Вольвач. — Ще торік вона дала мені грубу папку зі спогадами літераторів, друзів, земляків. У книжці Миколу Вінграновського показали в розмовах, подорожах, на трибуні ООН і в міліцейському відділку на Далекому Сході. Білоцерківський поет і композитор Анатолій Кульчицький згадує, як із Миколою Степановичем відпочивав на березі річки Рось. Розбили намет, розпалили багаття. За кілька годин до них приїхали гості — білоцерківські літератори. Несказанно зраділи, що побачили живого класика. Під вечір із лісу вийшов місцевий циган. Вінграновський запросив його до компанії. Усі довго сиділи біля вогнища, а потім полягали спати. Уранці хтось із поетів помітив, що його черевики зникли. Із ними зник і циган. Микола Вінграновський подарував тому поетові свої туфлі. Хоча їхній розмір був більшим, той тішився. Навіть якби туфлі знайшлися, не було б такої радості.

У книжці є близько 70 не друкованих раніше знімків Миколи Вінграновського.

— Усі фотографії любительські, їх зібрала вдова поета,— каже директор видавництва "Ярославів вал" Михайло Слабошпицький, 65 років. — Знімки були жовтими, потрісканими від старості. Ми їх не відновлювали, так і подали. Завдяки цьому книжка вийшла оригінальною, як і поезії Вінграновського. Якось до Києва приїхав американський письменник Джон Стейнбек і захотів побачити молодих поетів. До нього привели Миколу Вінграновського. Американець попросив його прочитати кілька віршів без перекладу. Коли Микола закінчив, Стейнбек сказав: "Це — великий поет. Я сам відчув ці почуття". Назвали видання за висловом Вінграновського. Якось один поет сказав йому: "Я — генерал літератури". На це Микола відповів: "Тоді я — маршал".

Видавець каже, що поет був фантазером.

Зараз ви читаєте новину «Вінграновський дарував поетам туфлі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути