Ексклюзиви
понеділок, 22 жовтня 2007 17:41

Віктор Ющенко хвалить Сергія Маковецького

Автор: фото: УНІАН
  Відкрили ”Молодість” драмою ”Душка”. На фото зліва направо Руслана Писанка, що зіграла матір головного героя, режисер стрічки Йос Стеллінґ, виконавці головних ролей Сергій Маковецький та Сильвія Гукс
Відкрили ”Молодість” драмою ”Душка”. На фото зліва направо Руслана Писанка, що зіграла матір головного героя, режисер стрічки Йос Стеллінґ, виконавці головних ролей Сергій Маковецький та Сильвія Гукс

20 жовтня у Києві відкрився 37-й Міжнародний кінофестиваль "Молодість". На ньому покажуть 400 фільмів. У конкурсній програмі є шість українських стрічок.

— Це мало, — каже арт-директор фестивалю Андрій Халпахчі, 57 років. — Але я наполягав не включати до програми наше кіно. Бо коли стрічка дуже слабка, її показ на "Молодості" — ведмежа послуга для країни. Кілька українських режисерів через це вже зі мною не розмовляють.

Халпахчі зазначає, що цього року на організацію фестивалю пішло близько $1 млн. Зокрема Міністерство культури перерахувало 1 млн 200 тис. грн.

— Насправді це дуже маленький бюджет, — зауважує він. — Московський фестиваль коштує приблизно 10 мільйонів євро, сочинський "Кінотавр" — 4-5 мільйонів доларів, Берлінський фестиваль — 8 мільйонів євро.

Раніше на "Молодість" можна було потрапити за запрошеннями. Цього разу квитки продавали в касах палацу "Україна".

— Кто здесь будет оценивать кино? Ты посмотри на эту шелупонь! — каже своєму знайомому актор Сергій Маковецький, 49 років. Він картинно дістає сонцезахисні окуляри, надягає їх і йде в партер. Маковецький — колишній киянин. Фільми за його участю "Душка" і "12" висунуть цього року на здобуття премії "Оскар".

Чекають на Віктора Ющенка. Він — почесний президент "Молодості". На вході стоять шість металошукачів.

— Уважаемый, уберите от моего лица свой зад, — просить фотографа російський актор Ігор Письменний, 41 рік. Той не реагує. Письменний бубонить під ніс: "Урод", — і неохоче сідає в крісло.

Президент Віктор Ющенко, 53 роки, виступає 15 хв., потім вручає класикові іранського кіно, режисеру Могсену Магмальбафу приз "Скіфський олень" за внесок у кіномистецтво. Магмальбаф зняв 14 фільмів. Вони заборонені на його батьківщині за критику релігійного фанатизму. У стрічці "Кандагар" Могсен у головній ролі зняв терориста, якого розшукували американські спецслужби.

Актори столичного театру "Дах" показують уривки з вистав "Король Лір" і "Макбет". Коли лаштунки закриваються, на сцену виходить Андрій Халпахчі.

— Шановне панство, — звертається він, але зала регоче. Бо актор "Даху" Дмитро Ілляшенко в костюмі Макбета намагається непомітно прошмигнути за сцену. Довго шукає вхід, не знаходить і пролазить під завісою навпочіпки. Халпахчі червоніє. Запрошує на сцену знімальну групу фільму "Душка".

Кто здесь будет оценивать кино? Ты посмотри на эту шелупонь!

Це — стрічка голландського режисера Йоса Стеллінґа про сценариста з Голландії, до якого приїжджає шанувальник із Києва на прізвисько Душка. Киянина зіграв Сергій Маковецький, а епізодичну роль матері Душки — телеведуча Руслана Писанка, 42 роки. Стеллінґ шукає на сцені свою перекладачку, навіть зазирає за лаштунки. Йому допомагає вся знімальна група. Зала регоче, бо перекладачка виходить з партеру разом із Писанкою. Тій подарували оберемок рожевих троянд. Телеведуча закидає квіти на плече, як гвинтівку. Хтось кричить: "Руслана, ты — лучшая!". Писанка звертається російською. А от Сергій Маковецький заявив, що "пішов у бібліотеку, взяв букваря та вивчив вашу мову".

— Я бажаю Україні щастя, — каже актор. — Росії — теж. Я — киянин, але живу в Москві. Засланий козачок. Українець за паспортом і душею, але росіянин — по життю.

Після перегляду фільму "Душка" президент цілує руку виконавиці головної ролі Сильвії Гукс.

— Але більше мені сподобалася гра Сергія Маковецького, — зізнається "ГПУ" Віктор Ющенко. — Це сюрреалізм фантастичний. Дуже психологічна роль, її можна читати вздовж і впоперек. Є від чого отримати задоволення. Своїм друзям я радив би піти на це кіно.

Коли ви востаннє дивилися якийсь фільм?

— У довге відрядження завжди беру чотири-п"ять фільмів, дивлюся їх у літаку. Кілька днів тому переглянув документальний серіал "Собор на крові" Ігоря Кобріна.

Коли востаннє ходили в кіно з дружиною?

— Не пам"ятаю, — зізнається президент.

— Торік на "Молодості", напевно, — підказує Вікторові Андрійовичу дружина Катерина Ющенко.

"Молодість" триватиме до 28 жовтня. Фільми фестивалю показують у столичних кінотеатрах "Київська Русь", "Україна", "Жовтень" і кінотеатрі торговельного центру "Комод". Закриють фестиваль у палаці "Україна".

Зараз ви читаєте новину «Віктор Ющенко хвалить Сергія Маковецького». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути