Ексклюзиви
четвер, 18 жовтня 2007 20:11

Валентина Степова записала одинадцять молитов

Автор: фото: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Валентина Степова (у центрі) зі своїми студентками з Академії естрадно-циркового мистецтва на презентації диска ”Аве Марія” у столичному ресторані ”Кловський”
Валентина Степова (у центрі) зі своїми студентками з Академії естрадно-циркового мистецтва на презентації диска ”Аве Марія” у столичному ресторані ”Кловський”

44-річна оперна співачка Валентина Степова випустила восьмий диск "Аве Марія". У ньому 11 молитов.

— Там є всесвітньовідомі хіти "Аве Марія" Шуберта, Баха, Верді, Каччіні, — розповідає співачка "ГПУ" у столичній Академії естрадно-циркового мистецтва, де завідує кафедрою естрадного співу. — Молоді сподобається "Аве Марія" Тості. Є й маловідомі молитви. Наприклад "Одна сльоза" буковинського композитора Руслана Чоланюка. Я присвятила її батькові. Слова написала поетеса Оксана Радушинська. Вона паралізована. Руслан показав мені цю пісню три роки тому. Я подумала: "Де її співатиму? Хіба що на якесь релігійне свято". І відмовилася. А торік паралізувало мого тата. У свої 67 він ніколи не хворів, і раптом — інсульт. Я записала ту молитву після того, як його поховала.

10 років Валентина Степова виступала в Національній опері. Її улюблені партії — Розіні із "Сивільського цирюльника" та Віолетти із "Травіати". На сцені Степова 24 роки. Співала в "Концерт-хаусі" — одній із найкращих сцен Відня, столиці Австрії. Її пісні — у "золотому" фонді Національного радіо.

У кабінеті Степової прохолодно. Валентина Анатоліївна у пуховій куртці з хутряним коміром, хукає на руки.

Чи багато людей ходить нині слухати класику?

— Менше, ніж раніше, — дістає з кишені "Орбіт". — За радянських часів із кожного телевізора звучали Анатолій Солов"яненко, Євгенія Мірошниченко. То був золотий період академічної музики. Нині класика не в моді. Шкода, бо в нас є прекрасні оперні виконавці. У Національній опері соліст Олександр Гурець співає як бог. Бере ноту "ре" другої октави. Такі голоси народжуються раз на сто років.

Мірошниченко як дасть кулаком у живіт!

Ви викладаєте в академії. Часто виходите на сцену?

— Це переважно збірні концерти або виступи в обласних філармоніях. Їх буває до десятка на місяць. Багато не виступаю, бо це енергетично важко. Мій біоенергетик каже: "Ти як пилосос. Усе негативне від людей тягнеш на себе". А цього літа не працювала два місяці. Навіть депресняк почався. Здавалося, що я нікому не потрібна. А від кінця серпня й дотепер не мала жодного вихідного.

Скільки заробляєте за виступ?

— Понад тисячу доларів. Колись мене запросили на день народження київського бізнесмена. Йому так сподобався мій спів, що він заплатив потрійний гонорар. Я поверталася додому в машині й ридала. Не вмію рахувати гроші, — розводить руками співачка. — Не знаю навіть, скільки коштує буханка хліба. Іноді кажу чоловікові: "Я ж повинна знати, скільки коштує хліб". А він сміється: "Валічка, для чого це тобі?".

Чоловік Валентини Ігор Степовий раніше працював облицювальником, а з 1993-го продюсує співачку.

У консерваторії ви навчалися в Євгенії Мірошниченко. Кажуть, у неї складний характер.

— Якось Євгенія Семенівна добивалася від мене високої ноти і як дасть кулаком у живіт! Нота вийшла одразу. А в мою одногрупницю запустила туфельку. Шпилька там була ого-го! Та не попала — погано цілилася. Крикнула: "Сволочь!". Потім ніжно додала: "Моя дорогая сволочь". А ще гострим кінчиком ручки довбала студенток у тім"я. Казала: "Верхняя нота у тебя должна быть вот здесь!". Як підходить, а ти вже відчуваєш, де в тебе болітиме.

Співачка зізнається, що обожнює "Казки Віденського лісу" у виконанні Мірошниченко. Та співати їх не береться, бо краще за її вчительку цього не зробить ніхто.

1989-го Степова записала першу естрадну пісню "Я люблю". Зняла два кліпи — "Діві Марії" та "Донна Белла".

На якій сцені вам комфортніше — на оперній чи на естрадній?

— Із Національної опери мене вижили торік. Сказали писати заяву на звільнення, коли я готувалася до похорону батька. Десять років я там промучилася. Усі мучаться — хто більше, хто менше. У нормальних театрах співак за рік знає, коли його вистава. А мені, бувало, напередодні вистави повідомляють: "Ви не будете співати, бо інша співачка — народна артистка — стукнула по столу худрука". Для себе я нічого не вимагала, хоча теж була народною артисткою. Отримувала мінімальну зарплату — тисячу гривень. Колись виконувала Віолетту у "Травіаті". Там тричі треба міняти наряди. Приносить мені костюмер сукню з першого акту, а вона майже до пояса намочена, перекручена та зім"ята.

Співачка каже, що влітку записала естрадну пісню "Відцвітає сад кохання". Кліпу на неї не зніматиме.

— Непрестижний канал за один показ кліпу бере 50 доларів, а престижний — 600. Мій кліп "Донна белла" крутити не хотіли на жодному, хоча я пропонувала гроші. Казали: "Нєт". І не пояснювали чому.

Зараз ви читаєте новину «Валентина Степова записала одинадцять молитов». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути