пʼятниця, 18 квітня 2008 16:56

В Українському домі бюст Леніна замінили на годинник (ФОТО)

У вівторок відсвяткували 15-річчя діяльності та 25-річчя з дня створення столичного виставкового центру Український дім. За цей час у ньому відбулося півтори тисячі виставок, які відвідало майже 2 млн осіб.

— Насправді ювілей Українського дому був ще торік, — розповідає його директорка Наталія Заболотна, 33 роки. — Але тоді цю дату ми не могли відзначити, бо мали купу виставок й усі зали були заброньовані.

До Заболотної підходить перший президент України Леонід Кравчук, 74 роки. Дарує квіти й цілує в щоку.

— Хотіли збудувати на цьому місці театр, але Москва не дозволила б цього зробити, — згадує Кравчук. — Із вищим керівництвом необхідно було погоджувати всі проекти нових будівель. На цю споруду ми використали майже 12 мільйонів карбованців. На театр таких коштів не виділили б, а от на музей Леніна одразу погодилися дати. Для його будівництва довелося знести частину парку Володимирська гірка. Тому кияни перші роки недолюблювали цей будинок.

Музей Леніна в цій будівлі проіснував майже 10 років.

— Експозиція була слабкою. Ми мали небагато експонатів, — ділиться 57-річна Ніна Шийко, працівниця виставкового дому. — У нас був стілець, на якому сидів Ленін, і канапа, де відпочивав. Правда, це лише копії справжніх меблів, які зберігають у Москві. У 1990-х усі експонати знесли в підвали Українського дому. Зняли бюст Леніна, який висів у холі, й повісили великий годинник.

Кілька років тому президент Віктор Ющенко видав указ про те, що слід "внести в Український дім український дух".

— Тоді оголосили всеукраїнський конкурс на розбудову Українського дому, — згадує Наталія Заболотна. — Розглянули багато проектів. Одні пропонували змінити форму будівлі — зробити у вигляді писанки, інші — посадити на дах коней, ще хтось — розмалювати на кшталт вишиванки. Але ми все відкинули. Вирішили, що краще витрачати кошти на культурні заходи, аніж на безсенсові реконструкції.

На святкування прийшов актор 48-річний Володимир Горянський із дружиною Ларисою.

— Уперше побував в Українському домі, коли тут був музей Леніна, — розповідає. — Експозиція мене не цікавила, хотів подивитися на доволі нестандартну для радянської архітектури споруду. Мені здається, що тоді люди приходили сюди, лише щоб подивитися на будинок.

Горянський бере келих білого вина в офіціанта, потому починає роздивлятися картини Марії Приймаченко. 150 полотен української народної художниці, що померла 1997-го у віці 89 років, вивісили на першому поверсі. Їх надали київські колекціонери — скульптор Олег Пінчук, бізнесмен Ігор Воронов, "бютівець" Богдан Губський і міністр культури Василь Вовкун.

— Це найбільша виставка картин Марії Приймаченко, — розповідає Наталія Заболотна. — Вирішили на ювілеї Українського дому показати полотна художниці, роботи якої просякнуті українськістю. Ідею подав Олег Пінчук декілька тижнів тому. Я відразу сіла обдзвонювати наших колекціонерів і домовлятися про надання картин.

— Я дав аж 26 картин Марії Приймаченко, — розказує Олег Пінчук, 46 років. —На них намальовано казкових звірів, птахів і квіти. Ці роботи художниця створювала в 1960-х. Купив їх наприкінці 1980-х за смішні гроші. Нині вони коштують не один десяток тисяч доларів. Свої картини Приймаченко дарувала родичам, друзям. Ті не знали їхньої цінності й могли спалити у грубі чи застелити ними калюжі у дворі.

Виставка триватиме до 20 квітня. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «В Українському домі бюст Леніна замінили на годинник (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути