пʼятниця, 18 січня 2008 14:16

В оповіданнях Дала немає нічого зайвого

Існують у світі письменники, яким належить щира читацька любов, але від яких тікає світова слава. Хоча за всіма "гамбурзькими рахунками" ці письменники заслужили іменуватися "видатними" або й навіть "великими". Про англійського письменника норвезького походження Роальда Дала (1916–1990) у широких читацьких колах здебільшого відомо як про автора казкової історії про ґремлінів (1943) та хітової дитячої повісті "Чарлі і Шоколадна Фабрика" (1964). Це те, що йому перепало від всесвітньої слави. Проте по-справжньому люблять Роальда Дала саме за несамовитої майстерності оповідання. Не перебільшу, коли скажу, що маємо справу з абсолютним чемпіоном світу з короткої форми у ХХ ст.

Оповідань письменник написав близько тисячі. І в кожному з них — достовірна історія, тонкий психологізм, лаконізм, фірмовий, трохи чорнуватий гумор і приголомшлива розв"язка. Дал прожив багате життя, якого вистачило б на кілька біографій. Був пілотом-винищувачем, працював дипломатом, одружився і півжиття прожив із голлівудською акторкою… І, здається, не залишив жодної історії свого життя без написаного оповідання.

Тексти Дала — це психологічний театр, де репліки акторів по-англійському продумані та зважені, а сюжет завжди залишає по собі двоїсте враження. Вражає авторська економність у виборі засобів і художніх прийомів. Діаметрально протилежні "Це абсолютно реальна історія!" або "Такого бути не могло!" — цілком нормальна реакція читача на його твори.

Він був пілотом-винищувачем, працював дипломатом, одружився і півжиття прожив із голлівудською акторкою

У літературі, де престижні нагороди й мільйонні наклади перепадали переважно романістам, Дал вибрав "тихий" шлях оповідача, визначивши для себе вельми шляхетну мету — писати цікаво і доступно для читацького задоволення. В кожному оповіданні, де немає нічого зайвого, криється якась щемка людська таємниця. Те, що зависає між рядками і словами. Те, що назавжди залишається розумному читачеві. Неповторний посмак унікальної життєвої історії. Заради цієї таємниці і писав незрівнянний Роальд Дал.

Зараз ви читаєте новину «В оповіданнях Дала немає нічого зайвого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути