вівторок, 19 червня 2012 00:30

В Арсеналі показали п'єсу про базар

В Арсеналі показали п'єсу про базар
Фото: ncca.ru

Вікна та вхід до малої галереї київського "Мистецького арсеналу" завішані чорною тканиною. Всередині напівтемрява. 12 червня кілька десятків глядачів тісняться вздовж стін, щоб побачити виступ 42-річної москвички Кеті Чухров.

П'єсу "Афган-Кузьмінки" поетка і художниця грузинського походження написала за вісім місяців. Назвала на честь ринку в московському районі Кузьмінки.

— Я не брала жодних інтерв'ю у торгівців. Вистачило власних спогадів про базари із 1990-х, — розповідає Кеті. — А ще після війни в Абхазії багато моїх грузинських родичів стали біженцями і були змушені піти на базар. Моя тітка-філолог пекла пиріжки для продавців. Зараз розвозить каву по прилавках. Це стало для неї справжньою трагедією.

За сценарієм, оптовий постачальник Гамлет пропонує продавщиці Галині секс у примірочній. Взамін обіцяє перевести з галантерейного лотка на дублянки, де більший виторг.

Кеті сідає за фортепіано, торкається клавіш. І чоловічу, і жіночу партії співає сама. Іноді витягує ноти, іноді збивається на речитатив:

"Лифчики зеленые — китайские три пары, прибалтийское боди — пять. Трусы — Белоруссия — 30. Носки, Смоленская область — продала все 20 пар. Гарнитур Италия — всего четыре. Ну, все пошли".

Майже без упину поетка співає понад 40 хв. Дається взнаки, що в юності Кеті професійно займалася музикою. Закінчивши виступ, кланяється і випиває склянку води. Їй аплодують.

— Ви чули акцент Гамлета? — запитує, трохи відпочивши. — Я пробувала співати із кавказькою вимовою. Річ у тім, що Гамлет — це дуже поширене на Кавказі ім'я. Надихнувшись шекспірівським героєм, я ввела його і сюди, на ринок Афган.

Київська прем'єра — це другий показ п'єси. Вперше авторка показала її у московському "Театрі.Док". Тоді вона імпровізувала гру на фортепіано. Потім передивилася відео і записала свій виступ по нотах.

— У Москві мені було не надто зручно співати. На сцену постійно виносили якісь картини. Було враження, наче акомпануєш для аукціону. У Києві інакше — таке відчуття, що мене тут чекали, хотіли послухати.

Того вечора Чухров поверталася у Москву. Обіцяла до кінця року приїхати до Києва з новою п'єсою.

1120

метрів треба пройти глядачеві, щоб роздивитися всі виставлені роботи на "Арсенале-2012". Найдовший експонат — українсько-польська інсталяція "Вал" — сягає 90 м.

 

Зараз ви читаєте новину «В Арсеналі показали п'єсу про базар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути