Ексклюзиви
пʼятниця, 22 грудня 2017 00:45

Уперше за 20 років відкрили українську книгарню

Уперше за 20 років відкрили українську книгарню
У новій книгарні у Слов'янську пропонують книжки українською мовою. Фото: hubs.ua

У Слов'янську на Донеччині відкрили магазин мережі "Книгарня Є". Пропонують книжки українською мовою.

— Найбільшим попитом користуються дитячі видання і юридична література, — розповідає 52-річний Віктор Разживін, директор книгарні. Викладає зарубіжну літературу в місцевому педагогічному університеті.

— Серед українських письменників відвідувачів цікавлять Сергій Жадан, Ліна Костенко, Оксана Забужко. Приходять багато підлітків і людей старшого віку. Не всі купують — дехто придивляється. Одна жінка сказала, що зайшла до книгарні та знову відчула себе молодою. Останній магазин з українськими книжками у Слов'янську закрили в 1990-х.

У магазинах "Книгарні Є" організовують презентації видань, зустрічі з письменниками, літературні дискусії. У вихідні — читання та майстер-класи для дітей.

— До цього року в місті не було жодної точки, де можна знайти українські книжки. Продавали здебільшого російськомовну масову літературу кишенькового формату. Проте ­Донбас змінюється. Книжки від українських видавництв почали користуватися попитом — розповідає арт-менеджер "Книгарні Є" 29-річний Олександр Вешелені.

— Хочемо пропагувати українське в безпосередній близькості до лінії розмежування. Крім художніх видань, ми маємо багато літератури, що пропонує читачеві український погляд на історію. У нас не виникло жодних труднощів під час ­пошуку персоналу, хоча ми вимагаємо обслуговувати клієнтів українською. Це повністю ламає стереотип, що на Донбасі ­панує винятково російська, — додає Вешелені.

Зараз ви читаєте новину «Уперше за 20 років відкрили українську книгарню». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути