вівторок, 23 січня 2018 00:50

"Українську культуру хотіли закатати в асфальт"

Автор: Сергій СТАРОСТЕНКО
  Лідер гурту ”Мандри” Сергій Фоменко пісню ”Коли впаде сніг” присвятив матері, яка померла 1989 року. ”Вона все життя співала романси, мала хороший голос. Але професійно займалася книгодрукуванням. Виховувала мене сама. Свого батька ніколи не бачив”, — каже музикант
Лідер гурту ”Мандри” Сергій Фоменко пісню ”Коли впаде сніг” присвятив матері, яка померла 1989 року. ”Вона все життя співала романси, мала хороший голос. Але професійно займалася книгодрукуванням. Виховувала мене сама. Свого батька ніколи не бачив”, — каже музикант

— 2014 року на День незалежності поїхав у село Покровське на Донбасі. Побачив, як хлопці з дівчатами на шкільному автобусі без скла їхали на передову, а звідти поверталися ­виснажені, брудні. Потім дізнався, що на блокпосту, де ми зустрічалися, діяли снайпери. Одного з них знешкодили, другого — арештували. Інформацію мобільним телефоном зливала дівчина із села, — розповідає історію написання пісні "Гради вогняні" 45-річний Сергій Фоменко (Фома), лідер гурту "Мандри". Композиція увійшла до їхнього п'ятого студійного альбому "Час летить".

Усього записали вісім нових пісень. "Соловейко" Сергій Фоменко присвятив селу Косівка на Кіровоградщині, де провів дитинство. "Коли впаде сніг" — матері. Померла, коли Сергію було 15. Свого батька ніколи не знав.

— "Знову день переходить у ніч" написав після Помаранчевої революції. На вулиці Банковій зустрів знайомого. Почали розмовляти. Аж раптом назустріч йде огрядний чувак у білому костюмі. На лацкані його піджака — червоний значок Комуністичної партії. Кажу своєму знайомому: "Дивися, який вгодований кнур — типовий комуніст". Депутат це почув, підбіг, почав погрожувати. Мені було важко повірити, що після Майдану така тварина спокійно почуватиметься і ще щось вимагатиме, — продовжує Фоменко.

У "Чорній горі" "Мандри" пере­співали хіт гурту "Вася Клаб". Його лідер 42-річний Василь Гонтарський помер 2007-го. Вірш Тараса Шевченка "Думи мої, думи" поклали на музику у стилі реґґі.

— Зробили відеокліп, у якому герої картин Шевченка наче оживають. На роботу витратили три місяці. Навряд чи кліп візьме якийсь музичний канал. Немає голих дуп. Іноді пишу пісні, в яких виплескую свою злість. Одна з таких — "Не піду на Лободу". У ній співаю: "Всі гламурні чуваки, силіконові чувіхи, всі естрадні співаки і політики-каліки. Кличе всіх, хто не баран, голубой тєлєекран. Всі агенти КГБ у ток-шоу на ТБ". Це моя реакція на сучасну українську естраду. Знайомі казали: "Дарма не випускаєш цю пісню, це ж круто". Але я не хочу поширювати зло.

Суто український шоу-бізнес лише починає формуватися. Його головний маркер — це мова. Все інше — пострадянщина. Хто співає російською — той колаборант, представник "русского мира". Саме вихідці з України становлять більшість російського шоу-бізнесу. Нашу культуру вони завжди хотіли закатати в асфальт.

У записі альбому "Час летить" взяли участь 15 музикантів. Із Канади запросили скрипаля Василя Попадюка. З аранжуванням допомогли Національний президентський оркестр на чолі з Анатолієм Молотаєм і струнний квартет "Астурія".

"Час летить" — перший альбом "Мандрів" за шість років. Попередня платівка "Світ" вийшла 2011-го.

Зараз ви читаєте новину «"Українську культуру хотіли закатати в асфальт"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути