четвер, 13 серпня 2020 05:10

Український фільм покажуть на Венеційському кінофестивалі

Автор: cinema.in.ua
  Дебютний фільм режисерки Наталії Ворожбит "Погані дороги" візьме участь у 77-му Венеційському кінофестивалі
Дебютний фільм режисерки Наталії Ворожбит "Погані дороги" візьме участь у 77-му Венеційському кінофестивалі

Українська драма "Погані дороги" потрапила в конкурсну програму "Тиждень критики" 77-го Венеційського міжнародного кінофестивалю. Триватиме 2–12 вересня на італійському острові Лідо.

У фільмі показують п'ять історій про жителів Донбасу та українських військових. Журналістка закохалася в кіборга, їздить на фронт. Але той має дружину, коханки — на кожному блокпосту. Інша везе пошматоване тіло коханого, яке віддали для похорону. Ще одна потрапляє в полон до терориста.

"Погані дороги" — режисерський дебют драматургині 45-річної Наталії Ворожбит. Екранізувала власну п'єсу. Основана на реальних історіях, записаних у прифронтовій зоні на Донбасі. Там авторка збирала матеріали для сценарію стрічки "Кіборги".

— Спілкувалася з військовими та цивільними, — каже Наталія Ворожбит. — Дізналася багато особистих драм. Усі матеріали не ввійшли до фільму про оборону Донецького аеропорту. Залишилося багато вражень, які не давали спокою. Дізнавшись про мій досвід, лондонський театр "Роял Корт" замовив п'єсу на вільну тему. Могла писати про все, що переживала. Так народилися "Погані дороги".

Отримала пропозицію дебютувати зі сценарієм у режисурі. Ніколи не знімала кіно, але завжди хотілося спробувати.

Акторів шукали в Україні.

— Це маловідомі виконавці, але були й непрофесійні, — продовжує Наталія Ворожбит. — Зокрема, двоє дівчат зі спортивного інтернату. Декілька акторів не погодилися приходити на проби, коли побачили сценарій.

У новелі про київську журналістку в полоні в бойовика багато сцен насилля. Ми її спочатку не хотіли знімати — занадто важко морально. Особ­ливо відмовлялися чоловіки, яким треба було робити в кадрі жахливі речі.

Фільмували восени 2019-го, переважно в Києві та області.

— Був також один знімальний день за 5–­7 кіло­метрів від лінії розмежування. Не всі зі знімальної групи усвідомлювали, що це — Донбас. Думали, Дніпропетровська область. Але коли почули вибухи, які заважали запису звуку, були обурені. Кажу: "Вибачайте, ми на це ніяк впливати не можемо".

Фільм "Погані дороги" вийде в український прокат наступного року.

Стрічка зацікавила американців

— Венеційський — разом із Берлінським і Каннським — один із трьох найкрутіших фестивалів, куди мріють потрапити кінематографісти, — каже продюсер фільму "Погані дороги" Юрій Мінзянов, 64 роки. — Не сподівався, що нас відберуть у конкурс. Здавалося, що про нашу війну Європа забула. Світ сьогодні зайнятий іншими проблемами. Тим паче торік у Венеції перемогла "Атлантида" режисера Валентина Васяновича. (Стрічку назвали найкращою у другій за престижністю конкурсній програмі "Горизонти". Дія картини відбувається 2025-го на звільненому від окупантів Донбасі. — ГПУ). Думав, що не захочуть вдруге брати подібну тему.

Шукали акторів, які не з'являються в серіалах і навіть не знімалися у прокатному кіно. Щоб обличчя не ототожнювалися з іншими образами. Серед виконавців ролей — Марина Клімова з Одеського театру імені Василька, у якої була сцена з оголенням. Багато акторок відмовляються зніматися, якщо в сценарії є такі епізоди. Також вразила Оксана Черкашина зі столичного Театру на лівому березі, яка виконала роль військового лікаря. І Юрій Кулініч, який зіграв бойовика.

У нас великі перспективи на міжнародному ринку. Маємо домовленість з іспанським кінопрокатником. Також нами зацікавився у США.

Зараз ви читаєте новину «Український фільм покажуть на Венеційському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути