Ексклюзиви
вівторок, 04 квітня 2017 05:30

Українські серіали орієнтуються на російські стандарти

Автор: ФОТО З САЙТА www.ytimg.com
  У першому українському серіалі про війну на Донбасі ”Гвардія” Олексій Горбунов зіграв інструктора з позивним ”Дід”. У ролі одного з добровольців, яких він тренує, — актриса Вікторія Токманенко
У першому українському серіалі про війну на Донбасі ”Гвардія” Олексій Горбунов зіграв інструктора з позивним ”Дід”. У ролі одного з добровольців, яких він тренує, — актриса Вікторія Токманенко

— Виробники українських серіалів досі орієнтуються на російські стан­дарти. А там фільми низької якості. В основному про "ментів", — каже 55-річний актор Олексій Горбунов.

Зіграв 128 ролей у кіно. До початку війни на Донбасі українець знімався здебільшого в Росії.

— Не жалкую, що професійна зай­нятість зменшилася. Протягом 10 років робив по три картини за рік. А ще спектаклі та гастролі. Не бачив сім'ю та дітей. Не було часу спілкуватися з друзями, випадковими знайомими — простими людьми. Це потрібно для моєї професії. Якщо гратиму, наприклад далекобійника, маю знати, чим він живе.

Нам давно варто брати приклад із чудових західних багатосерійних фільмів, як "Молодий папа", "Табу". Аудиторія "ментівських" фільмів — винятково пенсіонери. Але й вони заслуговують на цікаві картини. Велика проблема українського кінематографа — відсутність сценаристів і продюсерів.

Олексій Горбунов знявся у серіалі "Гвардія". Зіграв ветерана Афганістану, який готує добровольців для війни на Донбасі.

— Шкода, що більше не знімають на цю тему. Вийшла тільки оця картина Олексія Шапарева. Коли вперше потрапив у госпіталь до наших хлопців, послухав їхні історії, був вражений. Кричав, де сценаристи? Не потрібно нічого видумувати. Приїздиш з диктофоном і пишеш історії для майбутніх фільмів.

Олексій Горбунов із режисером Віктором Прідуваловим пишуть сценарій про українську столицю. Зйомки розпочнуть у травні. Вкладуть власні кошти.

Знімають фільми про оборону Донецького аеропорту та вторгнення росіян у Крим

13 березня канал ICTV почав показ детективного серіалу "Майор і магія", виробництва української компанії "Фільм. юа". Прем'єра стрічки відбулася у Росії в січні на "Пятом канале". Там анонсували сюжет як пригоди офіцера Федеральної служби охорони РФ.

— Ринок Росії значно більший за український. За рахунок рек­лами там серіали само­окупні. Тому українські знімають так, щоб їх можна було продати в Росію. Вирізати епізоди, які прямо вказують на місце зйомки, — говорить голова експертної комісії Держкіно Андрій Дон­чик, 55 років.

— Українські фільми, вироблені суто на внутрішній ринок, не здатні повернути вкладені гроші. За законом про підтримку вітчизняного кіно, держава компенсує частину коштів на виробництво. Але все одно через несприятливу економічну ситуацію кіно залишається збитковим. Фільми, орієнтовані на українського глядача, зможуть заробляти, коли рекламний ринок підніметься хоча б до рівня 2005-го. Так відбувається в Польщі.

Знімати більше серіалів про сучасні події заважає знову ж фактор грошей. Кому потрібно вкладати у виробництво бюджети, які неможливо повернути? Коли Олексій Шапарев знімав "Гвардію", продюсери за кадром кричали "не більше трьох патронів". Бо один холостий коштує долар, тобто 27 гривень. Повнометражні фільми про події війни на Донбасі знімають. Зокрема, "Кіборги" Ахтема Сеїтаблаєва. Про 242 дні оборони донецького аеропорту. Картина "Черкаси" Тимура Ященко розповість про подвиг команди військового корабля, який до останнього тримав оборону під час вторг­нення росіян у Крим.

Зараз ви читаєте новину «Українські серіали орієнтуються на російські стандарти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути