Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2022 00:40

Україні прогнозують перемогу на Євробаченні

Автор: ZAXID.NET
  Гурт ”Калуш” вирушив зі Львова в Італію на пісенний конкурс Євробачення 28 квітня. Українці виступлять шостими в першому півфіналі 10 травня. Пісню ”Стефанія” лідер групи Олег Псюк (другий ліворуч) присвятив матері
Гурт ”Калуш” вирушив зі Львова в Італію на пісенний конкурс Євробачення 28 квітня. Українці виступлять шостими в першому півфіналі 10 травня. Пісню ”Стефанія” лідер групи Олег Псюк (другий ліворуч) присвятив матері

Перемогу на цьогорічному Євробаченні букмекери прогнозують українському гурту "Калуш", який виконує реп із фольклорними мотивами. Імовірність — 42%. Цей коефіцієнт є рекордним за всю історію пісенного конкурсу.

В італійський Турин "Калуш" їдуть із піснею "Стефанія". Поєднує ритмічний речитатив у куп­летах із колисковою у приспіві. У композиції автор і вокаліст колективу 27-річний Олег Псюк розповідає про старіння матері. Згадує про її виховання та піклування, ділиться приємними спогадами і труднощами в їхніх стосунках, зізнається, як багато вона для нього зробила.

Після 24 лютого "Стефанія" стала одним із символів боротьби проти російських окупантів. Користувачі соцмереж додають трек у відеоролики, присвячені російсько-українській війні.

— Пісня була створена як подяка моїй мамі, а зараз звучить для всіх матерів, які переживають за дітей та оберігають їх від лиха війни, — каже Псюк. — Хоча в тексті немає ні слова про боротьбу, композиція містить багато українського етнокоду й сьогодні піднімає бойових дух країни. Люди відчувають зв'язок із піснею, називають її гімном війни. Хочеться, щоб стала гімном нашої перемоги.

Лідер гурту підкреслює, що не збиралися відмовлятися від Євробачення через війну.

— Це значуща подія для України. А в умовах російського вторгнення — у 100 разів важливіша. Не просто музичний конкурс, а ще один рупор. У такий важкий час доцільна будь-яка активність, яка може ще раз нагадати іноземцям про Україну. Участь у Євробаченні — наш найкращий спосіб масштабно говорити про війну. Їдемо показати, що українці не тільки сильна духом нація, а ще й талановита.

Прогнози букмекерів щодо першого місця не розслабляють, зізнається репер.

— Їдемо тільки за перемогою — іншого результату не чекаємо. З таким настроєм і готуємося. До 24 лютого ми були на п'ятому місці в рейтингу букмекерів, що теж хороший показник. Свідчить про те, що наша пісня українською мовою подобалася європейцям і до війни. Пишуть захоплені відгуки. Тема твору зрозуміла й імпонує не лише українцям.

За словами Олега Псюка, попри аполітичний характер Євробачення, гурт знаходить можливості доносити правду про війну з Росією.

— Організатори заявляють, що конкурс — поза політикою. Але це стосується лише того, що ми робимо на сцені. А окрім 3 хвилин виступу, є місяць підготовки, які використовуємо як допомогу нашій країні. У розмовах із європейськими журналістами немає прямих обмежень. У нас запитують про Україну, й ми говоримо про те, що болить нам усім. Підтримка за кордоном відчувається — і від учасників, і від єврофанів.

Окрім Олега Псюка, до складу гурту входять діджей Килиммен, Саша Таб на беквокалі, Ігор Діденчук на контрабасі, Віталій Дужик на сопілці та Тимофій Музичук на тилинці. Протягом квітня в рамках промотуру перед Євробаченням побували в Ізраїлі, Нідерландах, Іспанії та Польщі. Розповідали про російську агресію та закликали глядачів збирати кошти на гуманітарні фонди для допомоги Україні.

— Ставлення до пісні "Калуша" збіглося з подіями в країні, — говорить співак Андрій Данилко, 48 років. — "Стефанія" абсолютно вписується в контекст часу. Усе на боці хлопців. Ситуація грає на Україну в цьому плані. Хоч це конкурс пісні, але нікуди не дінешся — і політичний теж. Завжди люди голосуватимуть, щоб підтримати країну. Я за об'єктивність, але бажаю удачі хлопцям і сподіваюся на перемогу.

У 66-му Євробаченні візьмуть участь представники 40 країн. Українці виступлять 10 травня в першому півфіналі під номером 6. Фінал відбудеться 14 травня. Події транслюватимуть на телеканалі "UA: Культура" та в інтернеті.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Україні прогнозують перемогу на Євробаченні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути