пʼятниця, 30 вересня 2011 07:00

У японській культурі більше сумних тонів

Автор: фото: Аріна КАНТОНІСТОВА
  Японська піаністка Юко Окамото виступає у Вінниці на Міжнародному джаз-фестивалі.  Вона народилася неподалік від японської Фукусіми, де навесні сталася аварія на АЕС
Японська піаністка Юко Окамото виступає у Вінниці на Міжнародному джаз-фестивалі. Вона народилася неподалік від японської Фукусіми, де навесні сталася аварія на АЕС

Велику скриню для пожертв постраждалим від катастрофи в Японії виставляють у холі вінницької концертної зали "Вінтера".

Молода японка у фіолетовому кімоно пропонує придбати за 100 грн диск піаністки 23-річної Юко Окамото. Вона виступає на сцені зі своїм квартетом у рамках ХVІ міжнародного джазового фестивалю.

— Усі гроші за продаж дисків ми направимо на допомогу постраждалим від цунамі та землетрусу в Японії. Юко проводила подібну акцію і в Нью-Йорку, де зараз живе. Вона родом із міста Кесен-Нуми, що поряд із Фукусімою, — каже російською 27-річна М'юкі Цудзукі. За вечір продає 15.

— Коли сталася трагедія, я була в Нью-Йорку, — каже Окамото японською. — Вмикаю телевізор, а тут показують страшні кадри. Одразу сіла за рояль. Граю класичний джаз, вивчала його в музичному коледжі Берклі в американському Бостоні. Та після переживань класика в мене переплелася з японськими національними наспівами. У Вінниці зіграла японську музику кокуфу-кабу. Під неї виконують ритуальний танок для вшанування предків. У нашій культурі більше сумних тонів, ніж радісних. Тому всі мої композиції здебільшого вийшли повільні. Для буддистів сумне — красиво.

Слухачі кажуть, що не відчули у виступі національної музики.

— Ударні — це інструмент, що має прямий стосунок до японської культури. Барабан тайко взагалі національний символ Японії. У джазі ж ударні — основа композиції. Тому Японія і джаз близькі по духу, — заперечує ударник квартету Акіра Накамура.

Вінницький джазовий фестиваль вважають найстарішим в Україні. На концерти приїхали посли Австрії, Швейцарії, Німеччини. Їх запросив голова Ради Нацбанку Петро Порошенко.

Зараз ви читаєте новину «У японській культурі більше сумних тонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути