Ексклюзиви
вівторок, 06 листопада 2018 07:15

У СБУ попередили, що літак можуть збити росіяни

Автор: www.youtube
  Столичний актор Олег Москаленко (праворуч) у фільмі ”Дике поле” за романом Сергія Жадана грає рекламіста Германа. Приїжджає в рідне місто на Луганщині, щоб захистити авто­заправку брата від рейдерів
Столичний актор Олег Москаленко (праворуч) у фільмі ”Дике поле” за романом Сергія Жадана грає рекламіста Германа. Приїжджає в рідне місто на Луганщині, щоб захистити авто­заправку брата від рейдерів

— Більшість українців Донбас бачили лише по новинах, — каже режисер Яро­слав Лодигін, 31 рік. Екранізував роман "Ворошиловград" Сергія Жадана. Дія відбувається в Старобільську на Луганщині. Фільм "Дике поле" виходить в український прокат 8 листопада.

— Раніше Донбас асоціювався з шахтами, заводами, териконами. Зараз — із війною, — продовжує Лодигін. — Хотів показати цей край зовсім іншим, не індустріальним. Це степова територія з красивою природою. Географія вплинула на менталітет тамтешніх людей. Жили на відкритій місцевості, не мали де ховатися від ворогів. Тому намагалися міцніше вчепитися за землю, на якій жили.

У столичного рекламіста Германа зникає старший брат, за сюжетом. Їде на малу батьківщину, щоб захистити братів бізнес від мафії. Ті хочуть знести стару заправку, засадити ділянку кукурудзою.

— Жадан писав про реальну бензоколонку, яка була в його рідному Старобільську. Бачив її, коли їздив на експедиції до міста, придивлявся місця для зйомок. До початку роботи над фільмом її розібрали. Довелося будувати декорацію неподалік. Заправка вийшла такою реалістичною, що об'явився господар землі. Подумав, що ділянку захопили рейдери.

Робота над фільмом тривала сім років. З 2011-го пропонував багатьом продюсерам екранізувати "Ворошиловград". Паралельно працював над сценарієм. Ніхто не хотів братися. Питали: "Хто такий цей Жадан? Скільки своїх книжок продав?"

Радий, що фільм не зняли до 2013-го. Тоді це була б проста історія про рейдерство. Зараз вона набуває іншого масштабу. Велика рейдерська атака відбувається в нашій країні. Навіть термінологія зберігається — віджати, захопити. Важливо не віддавати своє. Намітити червону лінію і стояти на ній. Навіть якщо йдеться про іржаву стару заправку. Люди вчаться це робити. Читав, що на Вінниччині ветерани АТО навчали фермерів стріляти. Бо ті потерпають від рейдерів, що зазіхають на їхні угіддя.

Фронт проходить за 50 кілометрів від Старобільська. Місто нагадує острів, що живе сам по собі. Залізничне та авіасполучення припинили з початком війни. Ми перевозили команду й техніку розбитими дорогами, через блокпости. Доводилося обмежувати себе в піротехніці, спецефектах. Вимагають дозволи, підтвердження, що вибухівка безпечна.

На День Незалежності мали знімати підйом кукурудзника. У СБУ попередили, що літак можуть збити росіяни. Фільмували цей епізод на Київщині.

Германа зіграв актор Київського театру на Лівому березі 29-річний Олег Москаленко. Його відібрали зі 150 претендентів.

Бюджет фільму "Дике поле" — 31 млн грн.

Наступною стрічкою Яросла­ва Лодигіна стане екранізація роману Сергія Жадана "Інтернат". Розповідає про вчителя української мови в окупованому Дебальцевому.

10 секунд триває поява Сергія Жадана у фільмі "Дике поле". Зіграв одного з фермерів. Репліка письменника — п'ять слів.

Зараз ви читаєте новину «У СБУ попередили, що літак можуть збити росіяни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути