вівторок, 07 жовтня 2008 16:05

У пам"ять про Романа Єненка видали книжку казок

Автор: фото: Володимир Говоруха
  7-річна Марія Пастушенко (ліворуч) з подружкою на презентації збірки ”Зросла собі квітка”. Дівчинка надрукувала в ній свою казку
7-річна Марія Пастушенко (ліворуч) з подружкою на презентації збірки ”Зросла собі квітка”. Дівчинка надрукувала в ній свою казку

У книгарні "Є" письменниця Дзвінка Матіяш, 30 років, презентувала збірку казок "Зросла собі квітка". На її прохання, твори написали  письменники до ілюстрацій київського художника Романа Єненка. 35-річний Єненко 2006-го загинув на вулиці від розбійного нападу.

Художник народився у Мурманську 1971 року. Зацікавився фольклором і вивчив українську мову. Свої картини підписував короткими віршиками. Навчався у Польщі, записував пісні українських переселенців Перемишльщини та Східної Лемківщини. Сам співав у люблінському гурті "Селюки", у Києві — в ансамблі "Древо".

— Із Романом ми вчилися в Польщі в університеті, — розказує Дзвінка. — Він був гарний художник. Попросила письменників Олександра Стеколенка, Миколу Суліму, Еву Ґроховську, Богдану Матіяш, Ксеню Харченко написати казки до його полотен.

До книги увійшли два десятки творів.

— Ми трохи схитрили. Під лейбою прози (книжка увійшла до серії "Сучасна дитяча проза". — "ГПУ") поставили кілька поезій, — говорить шеф-редактор видавництва "Грані-Т" 45-річна Діана Клочко.

На презентацію прийшов батько Романа — Борис Єненко, 69 років. Він колишній радянський військовий. Чоловік сидить у другому ряду, час від часу витирає очі хустинкою.

— Рома жив із батьками. Після смерті залишив їм свою велику білу собаку, — шепоче на вухо подрузі одна із присутніх жінок.

Борису Єненку дарують книжку. Він дякує і йде. Автори казок роздають автографи. Наймолодша письменниця 7-річна Марія Пастушенко з подружками грає у квача. Замість неї автографи роздає мама Наталя Пастушенко.

— Маша надиктовувала, а я записувала, — підписується під казкою доньки "Звідки взялися соняшники".

На стінах розвішують плакати із репродукціями картин Єненка. Він  любив малювати бузьків і дівчат із довгим світлим волоссям.

— Чому картини такі бідні на кольори? — жінка у синьому плащі просить Матіяш поставити автограф на книзі.

— Він любив сині, білі, червоні, золотисті тони, — пояснює письменниця, ставить підпис навпроти заголовку своєї казки "Золотоволоска і синій пташок".

На одній із ілюстрацій зображена дівчина, що ховається під листком. Під нею віршик Єненка: "Дівка ізлякалася, за листочок заховалася".

Ціна книги 27 грн, наклад 3 тис. Під час презентації купують 30 книжок.

Зараз ви читаєте новину «У пам"ять про Романа Єненка видали книжку казок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути