Ексклюзиви
четвер, 16 липня 2020 06:40

У "Коронації слова" переміг роман про Ольгу Кобилянську

Майже тисяча рукописів надішла на 20-й конкурс "Коронації слова" в номінації "Романи".

Експерти обрали 18 фіналістів. Першу премію отримав роман Ольги Саліпи з Хмельницького "Оля", присвячений письменниці Ользі Кобилянській. Другу премію дали твору киян Ірини Мельниченко та Вадима Геращенка "Живі. Всупереч". Третю — "Руїні" Василя Краса з міста Лиман Донецької області.

— Немає такого, щоб одна тема з року в рік була основною на "Коронації слова", — каже член журі 55-річний Віктор Разживін, викладач Донбаського педагогічного університету. — Твори про війну на Донбасі є кілька років підряд. Але це не означає, що вони гарантовано стають переможцями.

Конкурс шукає для романіста видавця, а для України — бестселери. Тобто літературу, розраховану на широкого читача.

"Оля" цікава і для фахівця-дослідника, і для учня, який чув про Кобилянську, її романи "У неділю рано зілля копала" чи "Земля". Це неординарний погляд на знану особистість. Авторка намагалася показати Кобилянську не як культурно-просвітницьку і громадську діячку, письменницю. А як жінку, яка шукає свій шлях.

Ольга Саліпа закрутила інтригу, зв'язала ці події із сьогоденням. У нас існує певна забронзовілість стосовно класичних письменників, на яких нібито має бути єдино правильний погляд. Так не буває. "Оля" — новий яскравий погляд. Якби школярі читали такі романи про письменників, вони більше тягнулися б до їхніх творів. Бо уявляли б їх людьми, а не статуями. В романі є любовні сцени. Та я не бачу проблеми, якщо це прочитає старшокласник.

Роман "Живі. Всупереч" розповідає про долю української родини під час колективізації.

У книжці використані факти з біографії сім'ї співатора Вадима Геращенка. Знайшов щоденник баби після її смерті. Із села на Запоріжжі 14-річною опинилися в Сибіру. З молодшою на два роки сестрою змогли повернутися в рідні краї. Допомогла їм людина, яка, здавалося б, мала бути найбільшим ворогом і знищити їх.

У романі Ірини Мельниченко й Вадима Геращенка добре виписане історичне тло. Це документально-художній твір.

Третю премію отримав історичний роман "Руїна". Це друга книжка Василя Краса. Автор використовує пригодницький елемент. Кожен розділ завершує на цікавому моменті, заохочуючи читати далі. Розповідь легко викладена. А водночас — це величезна робота над історичним матеріалом. Василь Крас використовує застарілі слова — турецькі, татарські. Наприкінці дає словник цієї лексики.

Історичні романи серед читачів мають сталий попит. Бо сьогоднішні події в Україні продиктовані минулим.

На мене приємне враження справили ще кілька творів. Четверте місце посів "Крос у небуття" Юрія Сороки з Хмельницького. Кримінальний роман про міліцію 1990-х, корумповану систему і чесних людей, які в ній працювали.

Сьоме місце посів "Рефлекс медузи" Роксолани Сьомої. Описує складні стосунки двох індивідуалістів — матері й сина. Означила твір як психологічний роман. Хоча фахівці можуть сказати, що він антипсихологічний. Про юнацький нарцисизм, стосунки у сім'ї, життя тільки для себе.

Зараз ви читаєте новину «У "Коронації слова" переміг роман про Ольгу Кобилянську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути