Ексклюзиви
вівторок, 22 квітня 2008 18:26

Трилогія про Хмельницького обійшлася у 12 мільйонів гривень

  Кадр зі стрічки ”Богдан-Зіновій Хмельницький”: гетьман (актор Володимир Абазопуло) зустрів своє перше кохання — Ганну. Її грає ”Міс Україна-2002” Олена Стогній
Кадр зі стрічки ”Богдан-Зіновій Хмельницький”: гетьман (актор Володимир Абазопуло) зустрів своє перше кохання — Ганну. Її грає ”Міс Україна-2002” Олена Стогній

Трилогію "Богдан-Зіновій Хмельницький" знімали сім років. 8 травня стрічка виходить у вітчизняний прокат, а 4-го її показуватимуть на площах великих міст і обласних центрів України. У травні  виповнюється 360-та річниця Національно-визвольної війни 1648-1657 років.

— Цим фільмом я вирішив попрощатися з великим екраном, — зізнається режисер Микола Мащенко, 79 років, на прес-конференції з нагоди виходу картини.

Головну роль виконав актор столичного театру ім. І. Франка 56-річний Володимир Абазопуло. Під час зйомок він тяжко хворів.

— Володимир прийшов до мене і сказав: "Продовження зйомок додасть мені життя", — згадує Мащенко.

Спочатку планувалося, що роль Хмельницького виконуватиме Богдан Ступка.

— Богдана Сильвестровича я відпустив грати Мазепу в фільмі Юрія Іллєнка, — пояснює режисер. — Бо в ролі Хмельницького він уже знімався (у "Вогнем і мечем" Єжі Гофмана. — "ГПУ"), а Мазепи — ні. А ще поступився грошима, костюмами та зброєю для "Молитви за гетьмана Мазепу".

Еротичних сцен у картині немає. Мащенко свідомо їх оминав. Але трагічну історію з другою дружиною гетьмана відобразив.

— Раніше я не знав, що у Хмельницького перша дружина, яка народила йому чотирьох синів, була прикута до ліжка, — зізнається режисер. — І він привів у дім другу жінку. Потім його син власноруч її убив.

— Отими самими руками життя позбавив, — підтверджує ці слова  Остап Ступка, 40 років. Він зіграв сина гетьмана Тимоша.

У зйомках батальних сцен брали участь по півтисячі вершників. Коли кінний полк атакував уперше, 30 наїзників попадали: тварини злякалися вибухів.

— Довелося і коней учити кіномайстерності, — усміхається Микола Мащенко. — Зараз наш полк пасеться у Василькові під наглядом козака Петра.

Бюджет трилогії — 12 мільйонів гривень. Повернути кошти лише показами в Україні, де 300 сучасних кінотеатрів, нереально, впевнена голова державної служби кінематографії 51-річна Ганна Чміль, присутня на прес-конференції. Картину просуватимуть на зарубіжні кіноринки. Вона вже має російський дубляж і англійські субтитри. "Хмельницького" сподіваються показати на кінофестивалях у Каннах, Нью-Йорку і Канаді. Компанія "Оболонь" випустить 150 тис. ліцензійних дисків з фільмом.

Зараз ви читаєте новину «Трилогія про Хмельницького обійшлася у 12 мільйонів гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути