пʼятниця, 30 листопада 2018 00:20

Театр готовий змусити суспільство говорити на важливі теми

Автор: ФОТО НАДАНЕ ТЕАТРОМ ”ЗОЛОТІ ВОРОТА”, автор фото ОЛЕКСІЙ ТОВПИГА
  У київському театрі ”Золоті ворота” репетирують виставу ”Річард ІІІ”. Усі ролі в постановці виконають жінки (зліва направо) Ірина Ткаченко, Катерина Вишнева, Ганна Глухенька
У київському театрі ”Золоті ворота” репетирують виставу ”Річард ІІІ”. Усі ролі в постановці виконають жінки (зліва направо) Ірина Ткаченко, Катерина Вишнева, Ганна Глухенька

— Шекспірівський театр був цілком чоловічий. Вирішили, чому б не створити жіночий "перевертень", — каже Ірина Чужинова, 34 роки, арт-директор київського театру "Золоті ворота". 1–2 грудня тут відбудеться прем'єра вистави "Річард ІІІ" за п'єсою англійського класика Вільяма Шекспіра. Усі ролі в спектаклі виконають жінки.

— Шекспір — дуже політичний автор, — продовжує Чужинова. — Якщо його драми з'являються на афішах, це означає, що театр готовий змусити суспільство говорити на важливі теми. За останні 10 років в Україні поставили вісім "Гамлетів", це більше, ніж за попередні 70. Вибираючи п'єсу, думали, який твір міг би наблизитися до ситуації в Україні. "Річард ІІІ" — про боротьбу за владу, в якій не гребують навіть убивством. Звичайно, напередодні виборів така вистава — це провокація. Нагадування українцям, як усе насправді відбувається в політиці, заклик думати, спостерігати, аналізувати події в країні.

Майбутній англійський король Річард ІІІ — четверта дитина в родині. Заздрить старшому братові Едуарду IV, мріє посісти його місце на троні, за сюжетом. Інтригами Річард отримує владу. Для цього добивається страти ще одного свого брата — Георга. Організовує вбивство двох племінників. Править Англією з 1482 року по 1485-й. Гине в бою з іншими претендентами на корону.

— Грати короля Англії — цікавий досвід, — каже виконавиця ролі Річарда ІІІ Катерина Вишнева, 32 роки. — Коли чуємо репліки геро­їв Шекспіра жіночими голосами, змінюється кут погляду на багато речей. Коли батько відмовляється від дитини, сприймаємо це з певним негативом. Натомість відмова матері стає справжньою трагедією. Річард народився раніше строку, мав фізичні й психічні вади. У Шекспіра він — горбата кульгава потвора, кровожерлива, цинічна і віроломна. Родина від принца відхрестилася. Коріння його вчинків сягає у дитинство. Він не отримав від близьких любові, уваги, розуміння. Не виправдовую Річарда ІІІ. Але задумалася над роллю батьків у його формуванні як особистості, бо маю доньку-немовля.

З другого боку, Річард наділений даром зачаровувати підданих, зваблювати жінок для сходження на трон. Глядачі мають задуматися та уважно придивлятися до кандидатів на майбутніх виборах. Політика, хочемо того чи ні, присутня в нашому повсякденному житті. Якщо казати, що від нас нічого не залежить — перекидаємо відповідальність за своє майбутнє на когось іншого.

Поставила трагедію Шекспіра режисерка Корнелія Кромбгольц з театру німецького Магдебурга.

Зараз ви читаєте новину «Театр готовий змусити суспільство говорити на важливі теми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути