вівторок, 11 жовтня 2011 05:30

"Ступка аж ніби коричневий, на ньому з'являється кора"

Автор: фото: Наталія Чубенко
  Актор Богдан Ступка грає на барабанах на власному ювілейному вечорі у столичному театрі імені Франка. Поруч із ним — старший онук, актор Дмитро Ступка
Актор Богдан Ступка грає на барабанах на власному ювілейному вечорі у столичному театрі імені Франка. Поруч із ним — старший онук, актор Дмитро Ступка

"Концерт №70 від Ступки" відбувся 7 жовтня у столичному театрі ім. Франка. Його присвятили ювілею актора Богдана Ступки. 70 йому виповнилося 27 серпня. На фасаді театру висять портрети актора. Їх намалював київський художник Сергій Якутович.

— На Ступку з кожним днем цікавіше дивитися. Його зовнішність зараз яскравіша, ніж була, — говорить кінознавець Сергій Тримбач, 61 рік. Тримає букет із червоних лілій. — Днями по телебаченню показували новий російський фільм Ігоря Погодіна "Дім". Богдан Сильвестрович зіграв батька сімейства, людину свого віку. Там у актора проступає фактура старого дерева. Він аж ніби коричневий, на ньому з'являється кора.

Додає, що Ступку для кіно відкрив режисер Юрій Іллєнко.

— 1970-го той запросив його до фільму "Білий птах з чорною ознакою". Грав упівця Ореста Звонаря. Цю роль мав виконати Іван Миколайчук, але ЦК йому не дозволило. Його вже мали на рахунку за буржуазний націоналізм. У радянському кіно всі були чисті й непорочні. А в героях Ступки було намішано всього — і низького, і високого. Як художній керівник театру Франка — Богдан Сильвестрович на місці. Слава Богу, не зайнявся режисурою. Коли актор Лесь Сердюк був на пенсії й сидів без роботи, Ступка забрав його до театру. Опікувався ним. Лесь мені казав "Богдан подарував мені друге життя. Я вільно живу тільки в театрі. Тепер мені не треба заробляти на прожиття у цих сраних серіалах". На похороні Сердюка я вперше бачив, як Ступка плаче не перед камерою.

Червоною доріжкою до театру проходять політики — "нунсівець" В'ячеслав Кириленко, "регіонал" Віктор Янукович-молодший, а також поет Іван Драч, актриса Лариса Кадочникова. На тротуарі перед входом зібрався натовп. Музикантка 26-річна Оксана Варановська тримає фотоапарат-"мильницю". Хоче зняти приїзд ювіляра. Каже, любить його за роль Богдана Хмельницького у фільмі "Вогнем і мечем" поляка Єжи Гофмана. У цей час актор заходить до театру через службовий вхід. Його супроводжує дружина Лариса в чорній сукні.

Концерт починається із запізненням на 20 хв. На сцені грає джазовий оркестр. Раптом над Богданом Ступкою вмикають світло. Він сидить за барабанами. Співає англійською пісню американського джазмена Луї Армстронґа.

— Зараз ми будемо джазити, — говорить Ступка і б'є по тарілках. — Коли навчався у львівській театральній студії, весь час бігав на джазові концерти. Грати його нам дозволяли у польській школі. Казали: "Отам нехай джазують — то польська школа!". Якось ми з подругою у львівському Будинку актора затанцювали рок-н-рол. Тоді один артист вискочив і сказав: "Прєкратіть ето бєзобразіє!". За це мене хотіли вигнати зі студії, обсміяли у сатиричній стінгазеті.

Ступка зізнається, що був стилягою. На голові мав зачіску "кок", носив самотужки перешиті дідові штани.

— Але звузити їх удавалося тільки внизу. А там, де матня, ніяк не міг дати раду. Щоб менше бачили, збирався з друзями, коли стемніло. Зустрічалися у Львові на вулиці Академічній і ходили гуськом. Ми любили жартувати. Бувало, нас чоловік із 30 ставали перед якимсь будинком. Дивилися на п'ятий поверх. Показували пальцем, ніби там щось цікаве відбувається. Перехожі зупинялися і теж дивилися на той поверх.

На сцені юного Богдана Сильвестровича та його ж середнього віку зіграли онук Дмитро й син Остап Ступка. Дмитро виїхав на сцену на мотоциклі. Онука Устина заспівала для діда пісню. Також виступили львівський гурт "Піккардійська терція" і музикант Олег Скрипка. Міністр культури Михайло Кулиняк зачитав привітання від білоруського президента Олександра Лукашенка. Акторові подарували шаблю і пляшку грузинської горілки чачі. Квитки на концерт коштували від 50 до 150 грн.

Зараз ви читаєте новину «"Ступка аж ніби коричневий, на ньому з'являється кора"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути