Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 18:36

Скульптор Микола Шматько отримав орден "Лоренцо Медичі"

64-річний луганський скульптор Микола Шматько став першим українцем, який отримав на Флорентійському "Бієнале сучасного мистецтва" орден "Лоренцо Чудовий Медичі". У митців він прирівнюється до Нобелівської премії.

Флорентійське бієнале влаштовують раз на два роки. На нього запрошують найкращих скульпторів зі всього світу. Цього року роботи привезли митці з 75 країн.

Микола Шматько виготовляє скульптури з цілісних глиб білого мармуру. За цією технікою в Україні більш ніхто не працює. По мармур раз на два роки їздить на Урал чи до Італії. Один куб матеріалу коштує $4 тис. А найдешевша робота скульптора — від $8 тис. Колекція Шматька із 73 скульптур та 240 картин оцінюється експертами в $20 млн. Але Микола майже не продає свої роботи.

— За складністю виготовлення та розрахунку всіх пропорцій вони не поступаються роботам найкращих митців Італії та Греції, — розповідає Микола Шматько. — Тому скульптури дуже дорогі. В Україні на них покупців нема. Якщо хтось і хоче купити, то за безцінь.

Нині колекція Миколи Шматька зберігається в його триповерховій галереї "Шматько та сини" в Луганську. Раніше 13 років роботи розміщувалися в підземній галереї, яку скульптор власноруч вирив у городі своєї тещі.

На "Бієнале" Шматько повіз три скульптури: "Лугань", "Поклоніння диску" та "Віндовс". Остання — це мармуровий 30-кілограмовий бюст американського мільярдера Білла Ґейтса, що складається, як кубик Рубика. Шматько хотів, щоб Ґейтс купив його скульптуру. Якщо б той правильно склав головоломку, то отримав би послання, в якому Шматько просить у нього грошей на свої проекти. Але Білл Ґейтс до Флоренції не приїхав.

Поїздка Шматька мало не зірвалася через те, що держава відмовилася дати 2400 євро на оренду виставкової площі та перевезення скульптур. Кошти виділив київський бізнесмен Олександр Дмитренко. Він допомагає митцю вже 15 років.

— Із президентом Флорентійського бієнале П"єро Целона ми офіційно домовилися, що восени цього року влаштуємо подібну виставку в Києві, — ділиться скульптор. — Я покажу там роботу "Явлення Христа апостолам". Це 13 скульптур, які я вирубаю зі 100-тонного блоку мармуру.

Зараз ви читаєте новину «Скульптор Микола Шматько отримав орден "Лоренцо Медичі"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути