пʼятниця, 16 грудня 2016 07:55

Скіфське золото повернуть в Україну

Повернути колекцію скіфського золота Україні постановив окружний суд нідерландської столиці Амстердам. Із лютого 2014 року скарби показували в тамтешньому музеї Алларда Пірсона. Експонати для виставки "Крим: золото і таємниці Чорного моря" надали музеї Бахчисарая, Севастополя, Сімферополя, Керчі та Києва. Після російської окупації півострова голландці вирішили не повертати скіфське золото у Крим. Росія намагалася зробити це за допомогою суду. Розгляд справи розпочався у жовтні цього року.

— Боротьбу за предмети музейного фонду України ми розпочали ще 2014 року. Знаю, що і адвокати підтверджують, саме позиція Мінкульту була рушієм цієї справи. Суд ухвалив рішення на основі конвенції ЮНЕСКО (міжнародна організація із захисту пам'яток культури. — ГПУ). Згідно з нею, витвори мистецтва мають бути повернені державі, яка надала їх у тимчасову експозицію. Судді не задовольнили вимоги кримських музеїв, бо півострів — не суверен­на держава, — каже міністр культури Євген Нищук, 43 роки.

У музеї Алларда Пірсона перебувають 540 експонатів зі скіфської колекції. Це знахідки археологічних експедицій на Донеччині, Миколаївщині та в Криму від 1970-х до 2000 років. Більшість предметів знайшли за часів незалежної України. Серед найцікавіших — золота 900-грамова гривня I–II ст. н. е, золоті браслети, жіночий перстень із кургану Соколова Могила біля села Ковалівка на Миколаївщині, фібула "Дельфін" з кришталю і золота, шолом IV ст. до н. е. вагою 600 г із золота 580-ї проби, срібні та бронзові елементи кінської збруї, дерев'яні китайські скриньки. Страхова вартість експозиції — 1 млн 438 тис. євро — майже 39,8 млн грн.

— Ціна колекції не відображає її справжньої вартості. На ринку культурних цінностей вона коштує набагато більше — і у фінансовому, і у моральному плані. Для України колекція важлива для вивчення державних коренів. Скіфи — не прямі предки українців. Етнічно — це інша група. Але вони — народ, який жив на наших територіях, зокрема, на Північному Причорномор'ї. Це частина нашої історії, — каже завідувач кафедри музеєзнавства та пам'яткознавства КНУКіМ, доктор культурології 43-річна Олена Гончарова.

Від 14 грудня виставка "Крим: золото і таємниці Чорного моря" ще три місяці залишатиметься в Нідерландах. Цей час суд Амстердама відвів для музеїв окупованого Криму на апеляцію.

Зараз ви читаєте новину «Скіфське золото повернуть в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути