вівторок, 03 квітня 2007 15:34

Син Андрія Тарковського працює хірургом у Греції

Автор: фото: Кав’є ЛАМБО
  Андрій Тарковський із другою дружиною Ларисою в Каннах. Травень, 1983 рік
Андрій Тарковський із другою дружиною Ларисою в Каннах. Травень, 1983 рік

"На дачі в Голіцино Андрій викликав дух поета Бориса Пастернака, — згадує 72-річна сестра Тарковського Марина Гордон, яка нині живе у Москві. — Андрій запитав: "Скільки фільмів я зніму?". І дух відповів: "Сім".

— На зйомках він займався чимось своїм, — розказував покійний актор Микола Гринько, який зіграв у "Солярисі" батька Кріса. — А потім як скаже акторові: "Це фальшиво. В театрі так говорити будете. Це з вашого власного репертуару в такому-то фільмі".

— Приходив зранку на зйомку і казав помрежу: "Машо, доки актори перевдягаються, дайте їм почитати новий сценарій", — пригадує помічниця Тарковського Маріанна Чугунова. — Переписував сценарій за ніч. На зйомках усі трусилися. Але потім він міг з усіма грати в карти.

Перший фільм режисера "Иваново детство" критики хвалили. 1962-го стрічку нагородили "Золотим Левом" на кінофестивалі у Венеції. Фільм "Солярис" окупився за рік прокату, тоді всі захоплювалися космонавтикою. Потім стрічку нагородили спеціальним призом журі на Каннському кінофестивалі. А от фільм "Андрій Рубльов" почали критикувати.

— Я багато разів чула, що Тарковський в "Рубльові" спалив корову, —  говорить режисерка Кіра Муратова. — Думала, плітки. А потім побачила кадр, який до стрічки не увійшов. Біжить жива корова і горить, як каскадер. Усе — Тарковський для мене перестав існувати.

А от працівниця "Мосфільму" Лариса Кизилова захищала режисера перед дирекцією студії, діставала гроші на зйомки. За чотири роки вони зблизилися, хоча Тарковський був одружений з колишньою  однокурсницею Ірмою Рауш, яка народила йому сина Арсенія. Нині Ірма живе в Санкт-Петербурзі, Арсеній працює хірургом у Греції.

Тарковський розлучився з Рауш 1970-го й одружився з Кизиловою. У них народився син Андрій. Він працює мистецтвознавцем у Парижі.

1984-го в Стокгольмі на прес-конференції Тарковський оголошує, що не повернеться в СРСР. У чужій країні бідує. Дах протікає, у квартирі стоять тазики й каструлі.

— Ти збираєш святу воду? — якось поцікавилася у режисера італійська  актриса Софі Лорен.

Через рік під час зйомок фільму "Жертвоприношення" Тарковський непритомніє. У нього остання стадія раку легенів. Тричі проходить у Парижі курс хіміотерапії. 29 грудня 1986-го він помирає у паризькій лікарні для онкохворих.

— Жартував: палата велика, у ній хоч фільм знімай, — згадувала дружина Лариса. — Я буду гномом, а ви, Ларочка, білосніжкою (Тарковські зверталися одне до одного на "ви". — "ГПУ").

Андрія Тарковського поховали на російському кладовищі Сен-Женев"єв де Буа на околиці Парижа. Пам"ятник — гору з сімома сходинками — придумала дружина. Вартість місця захоронення вона оплатила на 200 років уперед. Через 10 років її поховали поряд із чоловіком.

Зараз ви читаєте новину «Син Андрія Тарковського працює хірургом у Греції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути