Ексклюзиви
пʼятниця, 16 березня 2012 05:15

Шевченка захочуть вбити на полюванні

Два фільми й 8-годинну виставу про Тараса Шевченка готують режисери до 200-ліття від дня народження поета, що буде 2014 року.

9 березня в холі музею Тараса Шевченка в Каневі столичний актор 44-річний Остап Ступка підходить до автопортрету поета. Просить сфотографувати його на тлі картини.

— І не усміхайся, — каже чоловік поруч й поправляє йому нахил голови.

— Схожий! — викрикує хтось із натовпу.

— Клацніть і мені на телефон, — каже Остап. Простягає жінці з натовпу мобільний. До музею Шевченка актор потрапив уперше. — Мене запросили взяти участь у покладанні квітів до пам'ятника Тарасу Григоровичу. Дізналися, що зіграю його у фільмі Олександра Денисенка.

Сценарій Денисенка "Прощання з пустелею" переміг на конкурсі кінопроектів про Тараса Шевченка. 2014-го фільм за ним планують вивести у прокат. Розповідатиме про звільнення поета зі служби у Новопетрівському укріпленні в Казахстані.

— У мене Шевченко постійно думає, бути вільним чи ні, — каже Олександр Денисенко, 53 роки. — Сценарій має любовний трикутник між ним, дружною місцевого коменданта Агафією Усовою та її чоловіком. Придумав його, щоб люди дивилися кіно. Я не пішов за біографією. 90 відсотків сюжету — моя вигадка. Також важливим героєм є казашка Катя. Казахські історики вважають, що вона була дружиною поета.

Каже на зйомки стрічки потрібно 30-40 млн грн.

— Сценарій талановиий, — говорить Микола Жулинський, 71 рік. — Але видно, що автор багато вигадав. Хоча б момент, коли Шевченка хочуть убити під час полювання. Або, коли підкидають отруйну змію в карцер. Це не доведено.

Призовий фонд конкурсу кінопроектів становив 200 тис. грн. Гроші поділили: 120 тис. дали за перше місце, 80 тис. — за друге. Друге місце посів сценарій закарпатського письменника Олександра Гавроша, 40 років. Студія "Пронто Філм" готова зняти за ним 10-серійний серіал.

— Учора познайомився з актором Євгеном Нищуком. Він міг би зіграти 31-річного Шевченка, — каже Гаврош. — У фільмі не хочу показати Шевченка страждальцем. Бо сучасні українці не бажають асоціювати себе з мучеництвом. У житті Шевченка були успішні періоди. 1845-го йому 31 рік. Перед ним стелиться світ. Йому замовляють портрети найбагатші українці. Він виграє конкурс на вчителя малювання у Київському університеті. Якщо порівняти автопортрет цього періоду з намальованим через рік — побачимо різних людей. У фільмі хочу відповісти, яка драма сталася з Шевченком за цей час.

39-річний Євген Нищук зіграв Шевченка у виставі Сергія Проскурні "Тарас. Слова". Її показали 10 березня в Черкаському драмтеатрі. Актор працює у столичному театрі "Cузір'я". 2004-го був ведучим на сцені помаранчевого Майдану.

— Доки тут був, відпустив трошки бакенбарди. Але я хотів не ззовні передати, а зрозуміти його в цей період життя, — каже Євген Нищук. — Перед виставою не спалося. Снилася якась річка, як Шевченко плив. Хоч у виставі такого й близько немає.

— Для мене загадка, як у 47 років Шевченко міг виглядати таким уже старим і поважним, як бачимо його на портретах, — каже режисер Сергій Проскурня, 54 роки. — Певно, це частина Шевченківського театру. Він був прекрасним актором — дбав, який образ залишать у пам'яті нащадки. В цей же період намалював автопортрет зі свічкою, де він молодий, вродливий. Говорив Євгену, давай зробимо людину-фестиваль.

"Тарас. Слова" — частина театрального проекту Сергія Проскурні. Торік режисер розпочав постановку поеми-тетралогії Богдана Стельмаха "Тарас". До 2014-го показуватиме по виставі щороку. Завершить 8-годинним спектаклем з чотирьох частин. У виставу залучить всіх п'ятьох акторів, що грали Тараса. Планує зробити її мультимедійною.

— Якщо китайці продадуть нам світлодіодні екрани за півціни, зможемо давати на сцені додаткову інформацію. Уже робив таке, коли 2008-го мені в Оперному театрі нарешті дали можливість зробити Шевченківський вечір. Тоді Юлія Володимирівна підняла за мене келих, бо зруйнував канон.

Хто зіграв Тараса Шевченка в кіно

Амвросій БУЧМА, 1926

Двосерійний німий фільм "Тарас Шевченко" зняли на Одеській кіностудії.

Сергій БОНДАРЧУК, 1951

За головну роль у фільмі "Тарас Шевченко" актор отримав Сталінську премію. Це був останній фільм режисера Ігоря Савченка. Він помер під час зйомок. Роботу над стрічкою закінчили асистенти режисера

Іван МИКОЛАЙЧУК, 1964

Дружина актора Марія Миколайчук хвилювалася, чи затвердять її чоловіка на головну роль у стрічці "Сон". Жінці приснилося, як до помешкання Миколайчуків зайшов Тарас Шевченко. Наступного дня Івана запросили на зйомки.

Тарас ДЕНИСЕНКО, 1992

У "Сні" з Миколайчуком грала дружина режисера Володимира Денисенка, актриса Наталя Наум. Знімалася вагітною. Новонародженого сина назвали Тарасом. 1992 року Тарас Денисенко виконав головну роль у 12-серійному серіалі "Тарас Шевченко. Заповіт". Автор сценарію "Прощання з пустелею" Олександр Денисенко — його брат.

 

Зараз ви читаєте новину «Шевченка захочуть вбити на полюванні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути